Greenpeace taxează termenul depăşit pentru înlăturarea cenuşii din Sumaidane

417

În decembrie 2013, o avarie produsă la instalațiile de transport și stocare a cenușii aparținând termocentralei Turceni a dus la inundarea a 10 gospodării din cartierul Sumaidane și a 15 hectare de terenuri agricole cu un amestec de apă, zgură și cenușă. Deşi autorităţile de mediu din judeţ promiseseră că problema va fi remediată până la 30 septembrie 2014, Greenpeace România boicotează depăşirea termenului.

Deşi au trecut 10 luni de la accidentul ecologic cauzat de activitățile termocentralei Turceni, terenurile afectate din cartierul Submaidane încă sunt cuprinse de cenuşă, se află tot sub cenușa care le-a inundat. Reprezentanţii Greenpeace România au transmis ieri o informare de presă în care îşi arată nemulţumirea cu privire la depăşirea termenului de înlăturare a cenuşii, şi anume 30 septembrie. “Luni 20 octombrie, la peste trei săptămâni după termenul anunțat pentru remedierea situației, stratul de cenușă ce trece pe alocuri de un metru grosime încă acoperea gospodăriile și grădinile localnicilor. Din cauza tergiversării procedurilor de achiziție pentru lucrările de ecologizare, Complexul Energetic Oltenia a început greoi remedierea situației, cu o întârziere inacceptabilă pentru localnicii năpăstuiți, de aproape 10 luni. Fântânile din zona afectată au devenit de nefolosit, odată inundate cu cenușă de la termocentrală, prin urmare oamenii sunt nevoiți să plătească bani pentru apă, o resursă atât de prețioasă în orice gospodărie. În zilele de vară uscate, uneori vântul ridică cenușa, făcând aerul greu de respirat și periculos pentru sănătate. Spre disperarea celor afectați, termenul pentru lucrările de remediere a fost amânat până în luna februarie 2015. În acest context, Greenpeace și Bankwatch le solicită conducerii Complexului Energetic Oltenia și autorităților de control să urgenteze activitățile de reparare a prejudiciilor, astfel încât cea mai mare parte a acestora să fie încheiate înainte de finalul anului”, se arată în comunicatul transmis de Greenpeace România.

poluare1APM Gorj: “Lucrările au început”
În ciuda faptului că cei de la Greenpeace România aruncă o mare parte din vină pentru întârzierea lucrărilor asupra Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj, menţionând că instituţia de mediu “ţine partea poluatorului”, şeful APM Gorj spune că discuţiile cu reprezentanţii Termocentralei Turceni au fost numeroase, iar lucrările de refacere a zonei afectate din cartierul Submaidane sunt în toi. “Azi (n.r. ieri) i-am chemat din nou pe cei de la Termocentrala Turceni ca să vedem care este stadiul lucrărilor. Acestea sunt începute. Deja s-au făcut lucrări de îndepărtare a zgurei şi cenuşii din anumite locuri unde terenurile au fost afectate, însă mai este de muncă. Nu a fost posibil să fie duse la bun sfârşit lucrările în termenul prognozat anterior şi anume de 30 septembrie 2014, deoarece fiind o companie de stat, Complexul Energetic Oltenia a trebuit să demareze o procedură de licitaţie pentru a avea o firmă care să efectueze aceste lucrări. Şi, de aici, întârzierea. Oricum, licitaţia a fost câştigată de o firmă, lucrările au început, şi întreaga situaţie se va remedia”, a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here