Greblă și Surupăceanu, dați exemplu de Băsescu!

2145

Fostul președinte Traian Băsescu a dat ca exemplu cazurile a doi foști parlamentari de Gorj pentru a încerca să îl convingă pe actualul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, să nu desființeze Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Într-o postare pe contul său de Facebook, de la sfârșitul anului trecut, actualul europarlamentar amintește de achitările pe care le-au primit Toni Greblă și Mugurel Surupăceanu în dosare grele instrumentate de DNA, Băsescu fiind de părere că procurorii pot comite abuzuri și că trebuie să existe o structură care să îi ancheteze și pe ei. Asta în condițiile în care Băsescu a fost considerat mereu de către adversarii săi „tătucul” DNA și implicit al abuzurilor din dosarele devenite publice în ultimii ani. „Nu sunt un specialist care să poată spune că actuala SIIJ trebuie să funcţioneze sau nu în forma actuală.
Ştiu însă cu certitudine că, dacă SIIJ se va desfiinţa, în mod obligatoriu, trebuie pusă în loc o altă structură de Parchet General, obligatoriu INDEPENDENTĂ, care să fie o garanţie de profesionalism şi corectitudine în anchetarea magistraţilor garantându-le acestora independenţa. Oare memoria domnului Predoiu este atât de scurtă încât a uitat condamnările fără probe în care şi procurorii şi judecătorii au refuzat celor acuzaţi un proces corect prin respingerea efectuării unor expertize independente, sau episoadele cu judecători hăituiţi doar pentru că nu au dat verdictele cerute de DNA, sau abuzurile procurorilor DNA în unele dosare ANRP, sau abuzurile din secţia DNA Ploieşti cu vestitul procuror Portocală, unde se fabricau martori şi înscrisuri, sau înscenările împotriva judecătorilor puse la cale de procurorul Man şi ortacii lui la secţia DNA Oradea, sau cazurile Ruşanu, Niţu, Georgescu, Mironescu, Banias, Păcuraru, Greblă, Surupăceanu etc, etc, ca să nu mai vorbim despre moda arestului preventiv pentru suspecţi care nu prezentau nici un fel de pericol public şi care au fost, în final, achitaţi de instanţe? Aceste realităţi sunt exact motivele pentru care Justiţia a fost puternic decredibilizată în ultimii doi ani, iar ministrul Justiţiei nu poate fi cel care să creeze condiţii să se revină la controlul DNA şi a altor instituţii asupra judecătorilor. Şi când te gândeşti ce spectacole televizate în direct s-ar putea organiza din nou în faţa DNA. Ce vremuri domnule Predoiu în 2015 şi 2016. Dacă te străduieşti puţin, le poţi aduce înapoi domnule Predoiu, vei compromite definitiv justiţia, dar vei fi decorat de ambasadori”, susține Băsescu. Toni Greblă și Mugurel Surupăceanu au fost anchetați de DNA și trimiși în judecată când erau în funcții importante de conducere din care ulterior s-au retras. Greblă era judecător la Curtea Constituțională, iar Surupăceanu a fost deputat, ambii renunțând la aceste poziții pentru a-și dovedi nevinovăția în instanță. La finalul proceselor aceștia au fost achitați, iar Surupăceanu nu a mai revenit în politică.
Toni Greblă, în schimb, a ajuns secretar general al Guvernului în cabinetul condus de Viorica Dăncilă, funcție pe care a ocupat-o până în toamna anului trecut.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here