Gravidele, stimulate cu compensaţii pentru nou-născut

393

Pentru a stimula natalitatea, parlamentarii propun ca gravidele care se prezintă periodic la doctor, pentru urmărirea sarcinii, să beneficieze de compensaţii pentru nou-născut, atunci când nasc. Astfel, femeile ar putea primi, pentru fiecare nou-născut viu, produse de îngrijire şi îmbrăcăminte, ca stimulent material.

Legea privind stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale, prin care toate femeile însărcinate să fie monitorizate pe parcursul perioadei sarcinii, a fost elaborată de mai mulți senatori și deputați. Introducerea acestei măsuri de prevenţie ar asigura tratamentul adecvat, atunci când acesta este necesar, şi va duce la reducerea morbidităţii şi mortalităţii materno-fetale. Potrivit inițiatorilor, doar o gravidă din trei se prezintă la medic în perioada sarcinii, de aici şi statisticile îngrjorătoare privind numărul crescut de decese materne, mortalitate infantilă, cazuri cu malformaţii, sau prematuritate.
Studiul de impact arată că implementarea acestei măsuri va costa între 60.000 şi 180.000 ISR anual, dar efortul nu este atât de mare precum cel făcut în tratamentul cazurilor cu probleme, rezultate din cauza nemonitorizării la timp a femeilor însărcinate. Proiectul de lege a fost depus la Senat luni, 25 ianuarie.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here