Granturi guvernamentale pentru studenți

311

Guvernul propune un număr de 62.000 de granturi pentru studii universitare de licență, pentru anul universitar viitor, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern privind aprobarea cifrelor de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat şi pentru învăţământul superior de stat în anul şcolar/universitar 2016 – 2017, publicat pe site-ul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice.

Pentru anul universitar 2016 – 2017, se propune o cifră de școlarizare acoperită de un număr de 62.000 granturi de studiu pentru licență, care se va repartiza, în condițiile respectării capacității de școlarizare, prin ordin al ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice. Granturile de studii se acordă pe toată perioada ciclului de studii. Potrivit proiectului postat pe site-ul Ministerului Educației, cifra de școlarizare propusă pentru anul universitar 2016-2017 la învățământul universitar de master este 35.600 granturi de studii care vor fi repartizate instituțiilor de învățământ superior de stat, în condițiile respectării capacității de școlarizare, prin ordin al ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice. „Alocarea acestor cifre respectă prevederile Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora pentru învățământul universitar de master trebuie asigurate cel puțin jumătate din numărul de granturi de studii alocate învățământului universitar de licență”, se precizează în document.

Trei mii de granturi pentru doctorat
În ceea ce privește ciclul universitar de doctorat, cifra de școlarizare propusă pentru anul universitar 2016-2017 este de 3.000 granturi de studii. Astfel, prin această decizie, se urmărește creșterea potențialului științific al forței de muncă înalt calificate. Totodată, vor fi acordate un număr de 4.000 de granturi pentru rezidenţiat.
Pentru anul şcolar viitor, în cazul învățământului preuniversitar, sunt prevăzute pentru educaţie timpurie 665.000 de locuri, pentru învăţământul primar 925.000 de locuri și pentru învăţământ gimnazial 810.000 de locuri.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here