Gorjul, pe harta proiectului BRUA

1241

Transgaz va derula în următorii ani una din cele mai mari investiții din țara noastră finanțată cu fonduri europene, o parte din proiect urmând să fie implementat și pe raza județului Gorj. BRUA este denumirea prescurtată a proiectului respectiv, acesta vizând realizarea unei conducte care să asigure alimentarea cu gaze a Bulgariei, României, Ungariei și Austriei. Gazele sunt preluate din zona bazinului caspic, gazoductul putând să asigure transportul anual a circa 6 miliarde metri cubi.

Europarlamentarul Ramona Mănescu a menționat pentru știripesurse.ro că viitorul gazoduct va trece inclusiv prin Gorj, Hurezaniul fiind unul din localitățile importante ale viitorului traseu. “BRUA este un proiect de aproximativ 560 milioane EURO care se va traduce pe teritoriul României printr-o conductă de 550 km pe traseul Giurgiu – Podişor – Corbu – Hurezani – Haţeg – Recaş – Horia şi a trei staţii noi de comprimare (Corbu, Haţeg, Horia), care vor lega punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) şi Ungaria (Csanadpalota). La momentul finalizării BRUA (2019), gazoductul va permite transportul a 1,5 mld. mc/an gaze naturale înspre Bulgaria şi de 4,4 mld. mc/an înspre Ungaria”, a menționat Mănescu.
Conform unui comunicat de presă, Transgaz va beneficia de circa 180 de milioane euro fonduri nerambursabile pentru a putea implementa proiectul respectiv pe teritoriul României. “Susţinut de Guvernul României, Proiectul BRUA este un proiect strategic pentru ţară şi regiune, contribuind la dezvoltarea economică a României prin relansarea industriei sectoriale pe orizontală. Se estimează că acest proiect va permite crearea a cca.4000-5000 locuri de muncă pe durata execuției, respectiv cca.300-400 locuri de muncă pe durată nedeterminată. Proiectul se află în faza de obţinere a acordurilor şi avizelor de mediu şi încheierea acordurilor cu proprietarii terenurilor pe unde va trece gazoductul. Proiectul BRUA este dezvoltat în contextul necesităţii diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale ale ţărilor europene, creşterii securităţii alimentării cu gaze naturale a României prin acces la noi surse, transportul înspre pieţele Central Europene a rezervelor de gaze naturale din regiunea Caspică, asigurării pe direcţia Bulgaria a unei capacităţi de transport în ambele sensuri de curgere de 1,5 mld.mc/an şi dezvoltării unei capacităţi de transport pe direcţia Ungaria de 1,75 mld.mc/an în faza I”, a comunicat Transgaz.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.