Gorjul, “curăţat” de 40.000 de morţi de pe listele electorale

258

Discuţiile tot mai aprinse din ultima vreme despre românii care ar trebui să figureze în listele electorale permanente folosite la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu au readus Gorjul în prim plan la nivel naţional, de data aceasta fiind făcută o legătură directă cu premierul Victor Ponta, care este şi deputat de Târgu Jiu. Interceptarea de către procurori a unui dialog purtat între funcţionari din Ministerul Administraţiei şi Internelor arată că nu întotdeauna cifrele raportate de la Târgu Jiu sunt interpretate corect la nivel de Bucureşti. O situaţie pe care subprefectul Sorin Arjoca a înaintat-o şefilor din capitală cu morţii din ultimii zece ani de la nivel de judeţ a devenit nu doar subiect de bârfă, ci şi probă în dosarul în care procurorii au pus sub acuzare capi importanţi din MAI în ancheta ce vizează „mazilirea” referendumului.

Parchetul general a făcut publică o stenogramă a unor discuţii pe care funcţionari din MAI o poartă cu privire la numărul morţilor din Gorj, cifra lui Arjoca fiind considerată una de speriat. Oamenii au luat de bună informaţia că morţii ar fi dat ortul popii în ultima lună înainte de referendum, lucru care i-a pus pe gânduri, mai ales că dacă ar fi fost reală o asemenea situaţie, în câteva săptămâni tot judeţul ar fi fost depopulat, iar de vreo molimă nici vorbă până acum. Iată ce au auzit procurorii când au ascultat discuţiile funcţionarilor puşi să facă „ordine” în listele electorale în aşa fel încât numărul alegătorilor să ducă la validarea referendumului.
„DOMN: Da. Şi astăzi vorbesc ăştia pe la…că oamenii s-au pus pe treabă. Acum: unii nu vor, spun că e ilegală, că nu au competenţă.
DOAMNĂ: Ce anume?
DOMN: Să, mă rog, să cureţe, nu ştiu, să actualizeze, să nu ştiu ce! Să ciocăne, să actualizeze, să bla bla bla. Alţii, spun că deja s-au apucat şi au găsit vreo 40.000 morţi dar de atunci încoace, niciunii…
DOAMNĂ: 40.000 unde? La nivel de ce?
DOMN: La Gorj, la Gorj, subprefectul de Gorj.
DOAMNĂ: Că a găsit?
DOMN: Da, sau în perioada de după s-au înregistrat 40.000 de decese dar nu erau prinse, dar nu erau astea în, nu făceau parte din listele electorale.
DOAMNĂ: În perioada de după ce?
DOMN: De după referendum. Nu ştiu cum au murit într-o lună 40.000 la Gorj!
DOAMNĂ: S-au înregistrat 40.000 de morţi în Gorj?
DOMN: Da mă, da, da, da!
DOAMNĂ: Doamne iartă-mă, Dumnezeule!
DOMN: Pe de-o parte spunea că ăştia nu erau înscrişi în listele electorale. Deci cu alte cuvinte, într-o lună au murit 40.000 de gorjeni. Rămân puţin olteni! Acesta e judeţul lui Ponta, Gorjul.
DOAMNĂ: Cum să fie măi 40.000 dacă la nivel de ţară zicea Doina că sunt 200 şi ceva de mii de morţi pe an?
DOMN: Da măi, da. De asta îţi spun că oamenii vorbesc vrute şi nevrute şi tot felul de…
DOAMNĂ: Poate 4.000 nu 40.000.
DOMN: Nu, nu.
DOAMNĂ: Nici 4.000 nu cred că s-au înregistrat!
DOMN: Îţi dai seama. Într-o lună, na! Sau nici o lună.
DOAMNĂ: Care o lună, măi?
DOMN: Da.
DOAMNĂ: Care o lună? De pe…când s-a, când a îngheţat baza?
DOMN: Pe 23.
DOAMNĂ: Păi eu nu ştiu că nu am fost aici dar… pe 23. Păi de pe 23 şi până acum? Sunt 10 zile! Mor pe capete, în jumătate de an se duce tot judeţul Gorj.
DOMN: Da. Rămâne domnul premier fără…
DOAMNĂ: Nu jumătate de an dar cât are? Are 400.000 judeţul? Îţi spun eu, în 10 zile se duce! Doamne, iartă-mă! Cum poate să vorbească…”
Subprefectul Sorin Arjoca a prezentat însă presei locale şi nu numai numărul celor 44.155 de morţi constataţi de cei 70 de primari din Gorj încă de la începutul lunii. Acesta spune că raportarea respectivă vizează perioada 1 ianuarie 2002 – 31 iulie 2012, deci o perioadă mai mare de zece ani. „Este treaba dumnealor ce au discutat la telefon şi ce au comentat. Probabil există o înregistrare şi a discuţiilor mele cu dumneavoastră sau cu raportările pe care le-am făcut la Bucureşti şi se poate vedea clar că e vorba de mai bine de zece ani, nu de o lună sau un an. E o confuzie care, evident, nu îmi aparţine”, precizează Sorin Arjoca. Convorbirile înregistrate sunt însă probe în dosarul în care procurorii vor să-l ancheteze inclusiv pe fostul ministru delegat al administraţiei, Victor Paul Dobre, în dosar fiind deja formulate acuzaţii penale împotriva secretarului de stat Ioan Căbulea şi a şefului de la Evidenţa Populaţiei, chestorul Constantin Manoloiu, cel despre care Băsescu spune că se teme că nu a procedat corect în privinţa listelor electorale permanente.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here