Gorjenii sunt sfătuiţi să consume ciuperci din magazine

467

Pentru prevenirea incidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolată, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj recomandă cetăţenilor să nu consume ciuperci cumpărate la colţ de stradă ori culese din pădure, chiar dacă ştiu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare. Intoxicaţiile cu ciuperci pot avea urmări grave, de aceea, populaţia este sfătuită să consume doar ciuperci achiziţionate din magazine.

Toamna este sezonul în care gospodinele pregătesc cămările de iarnă, ciupercile regăsindu-se printre alimentele preferate de majoritatea gorjencelor, atât pentru conserve şi alte preparate, cât şi pentru consumul zilnic. În această perioadă, medicii se aşteaptă ca numărul pacienţilor intoxicaţi cu ciuperci să crească. Specialiştii în sănătate publică speră ca în judeţul nostru să nu existe probleme cauzate de intoxicaţiile cu ciuperci, tocmai de aceea, cetăţenii sunt sfătuiţi să fie precauţi în privinţa achiziţionării şi consumului de ciuperci. „Intoxicaţiile de ciuperci se produc accidental, prin consumarea de ciuperci recoltate direct din natură, sau cumpărate din locuri neavizate. Aceste intoxicaţii pot fi cauzate atât de nedeosebirea corectă a tipurilor de ciuperci, cât şi de fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare. Din acest motiv, noi îi sfătuim pe cetăţeni să cumpere ciuperci din zone autorizate, din magazine şi hipermarketuri unde, înainte de a fi scoase la vânzare, ciupercile sunt atent verificate”, explică Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Intoxicaţiile cu ciuperci pot cauza decesul
Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci, variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie, adică timpul scurs de la ingestie până la apariţia manifestărilor clinice. În general, potrivit specialiştilor, „intoxicaţiile cu ciuperci se caracterizează prin: tulburări digestive (greţuri, vărsături, dureri de stomac, diaree, hepatită acută toxică şi insuficienţă hepatocelulară), tulburări neurosenzoriale (mioză – micşorarea pupilelor sau midriază – dilatarea pupilelor, agitaţie, dezorientare temporo-spaţială, confuzie, delir, halucinaţii vizuale şi auditive, convulsii, comă), tulburări cardiovasculare (bradicardie sau tahicardie, hipotensiune sau hipertensiune arterială), tulburări hidroelectrolitice, cu risc de deshidratare severă la copii şi vârstnici, tulburări renale, simptome generale (frisoane, febră, transpiraţii, uscăciunea mucoaselor sau, dimpotrivă, hipersecreţie salivară şi renală)”. Gravitatea intoxicaţiei cu ciuperci poate fi atât de mare, încât poate duce la deces.

Doar 3 cazuri raportate la DSP
Din fericire, în această toamnă nu s-au semnalat cazuri de intoxicaţii cu ciuperci, la Direcţia de Sănătate Publică Gorj fiind înregistrate doar 3 cazuri de la începutul anului. „În afară de cele 3 cazuri semnalate în vară, care au şi fost mediatizate, nu am mai avut nicio problemă legată de consumul de ciuperci”, confirmă purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here