Gorjenii au de primit peste 30 de milioane de lei

2228

Peste 20 de mii de gorjeni au depus la Fisc cereri pentru restituirea taxei auto. Mai bine de jumătate dintre ei au primit banii înapoi, fiind vorba despre 18 milioane de lei. Restul mai au de aşteptat, termenul limită anunţat de autorităţi fiind iunie 2019.

Proprietarii de autovehicule, care în intervalul 1 ianuarie 2007 – 1 februarie 2017 au fost obligați să plătească pentru a-și înmatricula mașina, au avut posibilitatea de a depune cereri prin care să solicite restituirea taxei auto.
La Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Gorj au fost înregistrate 22.912 cereri de restituire a sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule, în valoare totală de 51.523.975 de lei.
Marin Ciumag, şeful AJFP Gorj, a precizat pentru „Gorjeanul” că, până în prezent, au fost soluţionate 15.760 de cereri, fiind restituită suma de 18.583.587 de lei.

Când vor fi restituiţi banii
Restul gorjenilor îşi vor primi banii cel târziu până în luna iunie a acestui an. „Cu sau fără somaţia Comisiei Europene, noi am prevăzut în Ordonanţa 114 un termen, mai exact ca până în iunie, anul acesta, să fie banii rambursaţi. De ce am pus iunie? Ca să fie un termen mai lung. Cel târziu până în iunie am pus noi legal, dar să nu înţeleagă cei care ne urmăresc că dăm banii tocmai în iunie. Nu! Cum se aprobă bugetul, imediat începem să rambursăm tot ce s-a depus de către cei în speţă”, a declarat, recent, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

Taxele auto, ilegale. Somaţie!
Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. Aceasta a suferit numeroase modificări până în 2012, când taxa a fost suspendată. Din 15 martie 2013 a intrat în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto a fost calculată exclusiv pe baza emisiilor de dioxid de carbon, înscrise în cartea de identitate a maşinii. Timbrul de mediu pentru autovehicule face parte din cele 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de la 1 februarie 2017.
Curtea Europeană de Justiție a decis, însă, că taxa de primă înmatriculare sau de poluare pentru mașinile second-hand din România este ilegală. Oficialii de la Bruxelles au somat România să ramburseze integral taxa auto pe care a încasat-o ilegal ani de-a rândul.
Irina IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here