De la începutul acestui an şi până în prezent, opt gorjeni au beneficiat de servicii medicale efectuate în afara graniţelor ţării. Potrivit conducerii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, aceștia s-au tratat în Germania, Austria, Belgia și Italia, fiind vorba despre afecțiuni ale aparatului circulator, boli ale sistemului digestiv, afecțiuni oncologice și arsuri.
În fiecare an, există asigurați din judeţul nostru care doresc să-şi trateze problemele de sănătate în spitalele din străinătate. Pentru a putea beneficia de aceste servicii, ei trebuie să completeze formularul european S2 – fostul E 112. Acest formular este utilizat în două cazuri: pentru menţinerea dreptului la prestaţiile de boală şi maternitate aflate în curs, în cazul persoanei care, după ce a dobândit dreptul la aceste prestaţii, este autorizată de către instituţia competentă să revină pe teritoriul statului de reşedinţă sau să îşi transfere reşedinţa pe teritoriul altui stat membru, sau pentru deplasarea într-un alt stat membru pentru a beneficia de tratament medical adecvat.
Opt gorjeni, tratați în străinătate
Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, în primele luni din acest an s-au emis opt formulare pentru Austria, Germania, Belgia și Italia. „Au fost opt cazuri, din care: câte unul în Germania și Italia pentru afecțiuni ale sistemului circulator, unul în Austria pentru boli ale sistemului digestiv, trei în Germania pentru afecțiuni oncologice și două persoane cu arsuri, tratate în Belgia”, a confirmat Daniel Șurlea, președintele CJAS Gorj.Pe parcursul anului trecut, tot opt gorjeni s-au tratat în străinătate, din care trei în Germania, trei în Italia, unul în Franța și unul în Austria, fiind vorba despre afecțiuni ale sistemului circulator.
Cum se poate beneficia de formularul S 2?
Pentru a beneficia de formularul S2, fost E 112, asiguraţii trebuie să depună la Casa de Asigurări de Sănătate o serie de documente precum o cerere, o copie a actului de identitate sau, după caz, a certificatului de naştere; un raport medical care va conţine recomandarea pentru efectuarea tratamentului în străinătate, dosarul medical din care să rezulte diagnosticul pacientului şi faptul că serviciul medical solicitat nu poate fi efectuat într-un interval de timp normal în nici una din unităţile sanitare din România, precum şi o confirmare scrisă din partea unităţii sanitare din statul membru al Uniunii Europene, din care să rezulte disponibilitatea de a acorda respectivul serviciu medical în perioada indicată de persoana solicitantă. În situaţia în care asiguratul îşi schimbă reşedinţa va prezenta şi un înscris medical din care să rezulte că deplasarea nu aduce prejudicii stării de sănătate sau primirii tratamentului medical.
Minodora Sucea