Gorjeni extrădați din Norvegia. Făceau trafic cu Diazepam!

2498

Doi gorjeni, condamnați pentru trafic internațional de droguri, în Norvegia, ar urma să fie aduși în țară, pentru a-și ispăși restul de pedeapsă. Aceștia au fost prinși în toamna lui 2017, când voiau să introducă în țara fiordurilor zeci de mii de comprimate de medicamente din categoria stupefiantelor. Elvis și Vasile, doi buni prieteni din Târgu Jiu, au fost condamnați definitiv la sfârșitul anului 2018, iar autoritățile norvegiene au decis transferarea lor în penitenciare din România.

Românii se află în topul deținuților aflați în închisorile din Norvegia, considerată una dintre cele mai bogate țări din lume. Tot mai mulți români au fost condamnați pentru trafic de droguri în țările scandinave, nordicii înregistrând un număr mare de decese cauzate de supradoze.

Diazepam și Rivotril, droguri pentru Norvegia
Aflând de traiul bun din Peninsula Scandinavă, doi tineri din Târgu-Jiu au decis să aibă un viitor departe de țară. Și s-au gândit să facă rapid rost de bani, din trafic de medicamente cu efect psihotrop.
La data de 13 noiembrie 2017, Elvis Z. și Vasile M. au fost prinși cu o mașină burdușită cu zeci de mii de comprimate, de Rivotril și Diazepam. Aceste medicamente, folosite de altfel în tratamentul unor boli, sunt căutate de traficanți pentru substanța activă din compoziția lor, substanță clasificată de lege drept „drog de risc”.
Tinerii gorjeni au fost prinși la trecerea frontierei, fiind acuzați că au vrut să aducă din Suedia în Norvegia, într-un autoturism Ford Focus, 26.000 de comprimate de Rivotril de 2 mg, ce conțin substanța activă narcotică clonazepam, și 32.989 de comprimate de Diazepam de 10 mg.
Așa se face că Elvis Z. a fost condamnat la 2 ani și 7 luni închisoare, iar prietenul său, Vasile M., aflat la volanul mașinii personale, a primit 3 ani de închisoare. Sentința a rămas definitivă în noiembrie 2018, cei doi fiind acuzați de săvârșirea unor infracțiuni calificate legate de droguri. În legislația română este vorba de trafic internațional de droguri.
Elvis (37 ani) și Vasile (30 ani) au fost încarcerați într-un penitenciar din Regatul Norvegiei. Autoritățile nordice au decis să-i trimită în România, în baza tratatului de extrădare. Pe 19 februarie 2019, Curtea de Apel Craiova a recunoscut sentințele pronunțate de Tribunalul Districtual Glamdal și a dispus aducerea celor doi gorjeni în țară, în vederea continuării executării pedepselor.

Rețea bine organizată, anihilată
O grupare care achiziționa medicamente cu conținut stupefiant și le vindea în Norvegia și Suedia, pentru a fi folosite ca droguri, a fost destructurată, în urmă cu trei ani, în urma unor percheziții făcute de procurorii DIICOT în județele Gorj, Olt, Vâlcea și Sibiu. Rețeaua era structurată pe mai multe paliere. Comprimatele erau procurate de la diferiți distribuitori de medicamente, precum și din fabrici sau farmacii. Calmantele ascunse în autoturisme și autoutilitare special compartimentate erau scoase din țară, destinația fiind Peninsula Scandinavă.
Irina IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here