Gata cu blocajul! Trei hotărâri de Guvern pentru CEO

1815

Guvernul Orban a aprobat, în ultima ședință, trei hotărâri pentru deblocarea activității Complexului Energetic Oltenia. Este vorba de scoaterea definitivă din fondul forestier a trei suprafețe de pădure de mai bine de 14 hectare. Activitatea din cele două cariere era blocată, excavatoarele nemaiavând front de lucru pentru a înainta și a scoate cărbune. Probleme similare sunt și în celelalte cariere ale Complexului Energetic Oltenia.

Guvernul Orban a deblocat carierele din Complexul Energetic Oltenia, a anunțat deputatul PNL Dan Vîlceanu.
„Problemele vechi de ani de zile, care blocau sau reduceau activitatea de la CE Oltenia, au fost rezolvate prin decizii luate de Guvernul PNL condus de Ludovic Orban. Și asta se întâmplă pentru că avem, pentru prima dată după Revoluție, un guvern care într-adevăr discută în detaliu problemele de la Complexul Energetic Oltenia. Și vă aduc aminte și de ajutorul de salvare, împrumut practic pentru plata certificatelor de CO2, de 251 de milioane de euro. Am reușit aprobarea ajutorului de salvare la Comisia Europeană, iar Complexul Energetic Oltenia se află într-o procedură de restructurare, și nu mă refer la locuri de muncă. Și asta pentru că la Complexul Energetic Oltenia se vor face angajări. Oferim încă un viitor de aproximativ 20 de ani prin realizarea acestor investiții la Complexul Energetic Oltenia”, a anunțat deputatul Dan Vîlceanu.
Parlamentarul a vorbit și despre un alt ajutor acordat CE Oltenia. Guvernul a modificat Codul Silvic prin ordonanță de urgență pentru a facilita scoaterea din fondul forestier a unor terenuri necesare continuării activității de extracție la carierele de lignit.
„Am făcut asta pentru a repara tâmpeniile făcute de parlamentarii PSD care se lăudau că au modificat Codul Silvic pentru a ajuta Complexul Energetic Oltenia, dar în final s-a dovedit că am avut dreptate și că au făcut de fapt mai mult rău”, a mai adăugat Vîlceanu.
Astfel, Guvernul a aprobat o hotărâre pentru aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier național, fără compensare, de către Societatea Complexul Energetic Oltenia SA a terenului în suprafață de 9,4014 ha, în vederea realizării obiectivului de interes național și de utilitate publică „Deschiderea și punerea în exploatare a Carierei Roșiuța, județul Gorj, la o capacitate de 3.000.000 tone/lignit/an”
Printr-o altă hotărâre de guvern s-a decis scoaterea definitivă din fondul forestier național, fără compensare, de către Societatea Complexul Energetic Oltenia SA a terenului în suprafață de 2,2652 ha, în vederea realizării obiectivului de interes național și de utilitate publică „Lucrări pentru punerea în funcțiune a capacității finale de producție de 8.500 mii tone/an lignit la Cariera Jilț Sud”. Cea de-a treia hotărâre se referă la scoaterea definitivă din fondul forestier național, fără compensare, de către Societatea Complexul Energetic Oltenia SA a terenului în suprafață de 2,6852 ha, în vederea realizării obiectivului de interes național și de utilitate publică „Deschiderea și punerea în exploatare a Carierei Roșiuța, județul Gorj, la o capacitate de 3.000.000 tone/lignit/an”.
I. IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here