Gala Voluntarilor CED Gorj, la a doua ediţie

614

Cei mai activi voluntari ai Centrului Europe Direct Gorj au fost premiaţi marţi, în cadrul celei de-a doua ediţii a Galei Voluntarilor. Evenimentul s-a desfăşurat la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” Gorj.

Majoritatea adolescenţilor preferă să-şi petreacă timpul liber alături de prieteni, să se plimbe sau să stea în faţa calculatorului. Foarte puţini sunt aceia care, fără a se aştepta să primească o răsplată financiară sau să fie felicitaţi, aleg să-şi dedice în fiecare zi orele libere comunităţii, participând la diverse activităţi sau proiecte care să răspundă nevoilor acesteia. Printre aceşti adolescenţi altruişti se numără şi cei 184 de voluntari ai Centrului Europe Direct Gorj. Pe parcursul întregului an, aceştia au renunţat de bună voie la timpul lor liber pentru a participa, alături de membrii echipei Centrului, la mai multe activităţi în cadrul cărora au avut prilejul de a lucra cu copii sau cu seniori şi de a învăţa multe lucruri noi, care mai mult ca sigur îi vor ajuta în viitoarele profesii.

GV CED 14 (55)În semn de mulţumire faţă de ajutorul acordat de voluntari, Centrul Europe Direct Gorj a organizat marţi, la Muzeul Judeţean Gorj, Gala Voluntarilor. „În fiecare an organizăm Gala Voluntarilor, un moment în care vrem să le arătăm acestora recunoştinţa noastră pentru timpul pe care îl alocă să facem împreună proiecte frumoase pentru comunitate, dar în acelaşi timp să le înmânăm Certificatele de Voluntariat, certificate în care de fapt, pe lângă numărul de ore pe care ei le-au înregistrat pe parcursul anului de voluntariat, descriem şi competenţele pe care le-au dobândit în timpul proiectelor şi activităţilor pe care le-au desfăşurat împreună cu noi, dar şi alte competenţe dobândite în timpul cursurilor pe care noi le-am organizat pentru ei şi pe care dorim în continuare să le organizăm pentru voluntarii noştri. (…) Noi ne-am propus, prin regulament, un minimum de ore pentru care ei primesc Certificatul de Voluntariat şi acesta este de 30 de ore. Cei care nu întrunesc 30 de ore primesc adeverinţă pentru numărul de ore pe care l-au prestat ca voluntari în cadrul Centrului Europe Direct Gorj”, a declarat Olimpia Bratu, managerul Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”, structură în cadrul căreia funcţionează Centrul Europe Direct Gorj.

GV CED 14 (69)În aceste 12 luni, voluntarii CED Gorj au lucrat cu copiii la Filiala pentru Copiii a Bibliotecii Judeţene „Christian Tell” Gorj, le-au dat seniorilor lecţii de limba engleză sau i-au învăţat cum să folosească Facebook-ul şi au participat la toate celelalte acţiuni iniţiate de echipa CED Gorj. „Ne-au ajutat anul acesta foarte mult şi în activităţile pe care le desfăşurăm la Filiala pentru Copii peste vară – atelierele de vacanţă. Au fost mai interesante şi mai creative şi am avut mai multă resursă umană care să se ocupe de copii care se ştie bine că sunt foarte energetici. În acelaşi timp, ne-au ajutat foarte mult în cursurile pe care le-am organizat în cadrul proiectului „Şcoala bunicilor”. Mi-e îmi place foarte mult ce se întâmplă şi mă bucur că a crescut numărul voluntarilor faţă de anul trecut, când am început acest proiect, de la 62 la 184. E creştere importantă. Înseamnă că programul nostru a avut succes. Este cu precădere destinat tinerilor şi cred că este util. Sper că şi părinţii şi profesorii sunt mulţumiţi”, a mai declarat Olimpia Bratu.

GV CED 14 (37)Voluntarii anului
Marea majoritate a tinerilor care au primit marţi Certificatele de Voluntariat au adunat anul acesta între 30 şi 60 de ore de voluntariat. Trei dintre ei ar putea fi numiţi însă „Voluntarii anului”, asta deoarece au petrecut peste 100 de ore anul acesta făcând activităţi de voluntariat. Anca Stănciulescu este elevă în clasa a XI-a la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu. Anul acesta a petrecut 107 ore efectuând activităţi de voluntariat deoarece a considerat că are ceva de învăţat făcând asta. „Am ales să fiu voluntar pentru că am considerat că am ceva de învăţat din a face voluntariat la bibliotecă. Am fost voluntar şi anul trecut, dar am făcut un număr foarte mic de ore, nu am reuşit să-mi iau Certificatul, ci doar adeverinţa. Anul acesta am reuşit să fiu prima. Am peste 100 de ore de voluntariat. Am avut ambiţia să fiu prima. Nu e deloc greu să împaci şcoala cu activitatea de voluntariat. Mie mi-a plăcut să fac asta deoarece am vrut să ajut şi încă vreau să ajut mai departe pe cineva care are nevoie de ajutorul meu”, a spus Anca. I-a plăcut mai ales să lucreze cu copiii şi cu bătrânii. Şi-a dat seama astfel că vrea să continue să-şi ajute semenii şi pe viitor. „Cel mai mult mi-a plăcut când am lucrat cu copiii şi a trebuit să ne jucăm cu ei sau atunci când am învăţat bătrânii engleză. A fost o experienţă foarte frumoasă deoarece nu multă lume are curajul să te întrebe <<Ce-i aia?>>, <<De ce trebuie să fie aşa?>> şi tu să stai să-i explici. E o experienţă foarte faină. Asta m-a ajutat foarte mult să-mi dau seama că vreau să fac o meserie în aşa fel încât să-i ajut pe cei din jurul meu.

GV CED 14 (39) Eu vreau mai departe să dau undeva pe grafică şi m-am gândit ca până la urmă să fac ceva animaţii, să fac, nu ştiu, desene pentru copii din care să aibă ceva de învăţat”, a mai spus aceasta. Peste 100 de ore de voluntariat a adunat anul acesta şi Maria Cristina Bălăşin, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”. „Îmi place să fac lucruri bune şi am vrut să fac şi altceva, adică nu doar şcoală. Nu este greu să împac şcoala şi activitatea de voluntariat deoarece este un program foarte bine stabilit. Noi, cei care avem de dimineaţă ore, facem după-masă şi invers. Cel mai mult mi-a plăcut atunci când am lucrat cu copiii. Iniţial, nu-mi plăceau copiii, dar când am văzut atâta veselie şi dragostea aia pe care copiii ţi-o oferă, m-au cucerit. Pot să zic că toată vara numai asta am făcut. Este primul an de voluntariat şi vreau să fac asta şi la anul. Activitatea de voluntariat m-a ajutat foarte mult pentru că am avut anumite ore în care ne-am descoperit abilităţile. Erau anumite joculeţe în care te puneau să comunici cu alte persoane, să-ţi dai seama ce-ţi place, ce place altora, să treci peste anumite temeri, să-ţi dezvolţi abilităţile de comunicare”, povesteşte Maria. Tot copiii au cucerit-o şi pe Teodora Cristiana Tudoraşcu. Elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”, aceasta a acumulat 105 ore de voluntariat anul acesta. „La început am vrut mai mult pentru CV, pentru facultate, dar acum fac acest lucru pentru că am descoperit că îmi place să-mi dedic timpul meu liber altora. Cel mai mult mi-a plăcut să lucrez cu copiii. Toată vara am lucrat cu ei. Erau aşa de drăguţi! Au fost şi momente în care poate te supărai sau vroiai să nu mai vii, dar erau prea micuţi şi drăguţi şi nu puteai să le rezişti”, a spus Teodora.

ap. turceniCum poţi să devii voluntar
Toţi cei care doresc să devină voluntari sunt aşteptaţi la sediul Centrului Europe Direct, unde vor semna un contract de voluntariat. „Depinde doar de ei şi trebuie să-şi dorească cu adevărat. Dacă simt asta, îi aşteptăm la Centrul Europe Direct Gorj, care se află în sediul Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”. Acolo, colegii mei se ocupă foarte bine de voluntari. Doamna Marinela Csolti este persoana care manageriază voluntarii. Ei vor încheia un contract de voluntariat cu Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”, prin CED Gorj. Dacă sunt minori, părintele trebuie să-şi dea acceptul şi să semneze pentru tânăr. Acolo sunt înscrise drepturile şi obligaţiile, ca în orice contract. De asemenea, trebuie să-şi lase datele de contact pentru a fi invitaţi la diversele activităţi pe care le facem împreună cu ei. Investim în ei şi ne bazăm pe ei. Vrem să fie un schimb util de experienţă între tânăra generaţie şi nevoile pe care noi le identificăm în comunitate”, a precizat Olimpia Bratu.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.