Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru anul 2017 „Colonia Pictorilor” Baia Mare, eveniment de excepție!

1192

În data de 22 Noiembrie 2018, la invitația Uniunii Artiștilor Plastici din România și a Filialei Baia Mare a UAPR, am fost prezent împreună cu Viceprimarul Municipiului Târgu Jiu Adrian Tudor- Drăghici la Baia Mare, „Colonia Pictorilor”, unde s-au decernat Premiile Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru anul 2017.

În cadrul acestei prestigioase manifestări culturale, artistului vizual Mihai Țopescu i-a fost decernat premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România, Secțiunea: Artă în spațiul public – Land Art, pentru proiectul MANIFEST, “Pădurea Paradisului”, realizat la Poenari/ Gorj, în 2017. În calitate de președinte al Filialei Târgu-Jiu a UAP din România, întrucât artistul era plecat din țară, am fost invitat să primesc premiul acordat lui Mihai Țopescu, transmițând audienței mesajul artistului, mulțumirile cuvenite organizatorilor și gazdelor.
Ca o încununare a muncii depuse în dezvoltarea proiectelor artistice de la Târgu-Jiu, Viceprimarul Municipiului Târgu-Jiu Adrian Tudor- Drăghici, a primit din partea organizatorilor Diploma cu titlul de „Prieten al Artelor”. Această onorantă distincție este o recunoaștere a Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru implicarea domniei sale în dezvoltarea artelor și a patrimoniului artistic local și național.
În cuvântul său, Adrian Tudor, viceprimarul Municipiului Târgu-Jiu, a anunțat că în urma discuțiilor care se vor purta cu conducerea operativă a UAP din România își dorește pentru anul 2019 ca Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România să se desfășoare în parteneriat cu UAP din România la Târgu Jiu în orașul lui Brâncuși. Propunerea sa a fost primită cu foarte mult entuziasm de toate personalitățile prezente la gală. De asemenea, pentru aceleași merite culturale, lui Doru Strâmbulescu managerului Centrului de Cercetare Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, i-a fost decernată Diploma și Medalia Centenară a UAP din România.
Se cuvine să amintesc primirea extrem de călduroasă a gazdelor și organizatorilor în „Colonia Pictorilor” din Baia Mare, un loc care și -a câștigat statutul de vector cultural artistic în Istoria Artelor, ca o punte între trecut, prezent și viitor. Acest lucru se datorează proiectului demarat de Laura Ghinea, artist vizual, pictor, Președinta Filialei Baia Mare a UAPR și de susținerea primarului Municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheș, un om cu o deschidere culturală deosebită, care a știut să facă din proiectul „Colonia Pictorilor”, un vector de dezvoltare culturală al regiunii și al tării, un reper al performanței artistice prezente și viitoare !
Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru anul 2017, s-a desfășurat în spațiul unic construit la Baia Mare în „Colonia Pictorilor”, în locul destinat atelierelor și sălilor de expoziții, în prezența personalităților locale, naționale și internaționale. Au fost prezenți la decernarea Premiilor UAP din România a titlului de „Prieten al Artelor” și al „Medaliilor Centenare”, personalități ale vieții artistice vizuale, muzicieni, oameni de cultură, manageri culturali și din mediul de afaceri, politicieni care au sprijinit de-a lungul timpului Artele Vizuale. A fost un eveniment remarcabil, întregit de emoția celor premiați care au comunicat gândurile lor la acest ceas festiv de înaltă ținută culturală și spirituală pentru arta românească.
Dacă pentru alte comunități locale, a investi în artă pare o aventură și o cheltuială prea mare, efect al obtuzității și al lipsei oricărei viziuni culturale, pentru Consiliul Local Baia Mare și Primarul Cătălin Cherecheș proiectul finalizat excepțional semnifică chiar dezvoltarea orașului, integrând inteligent arta contemporană care creează patrimoniu prezentului pe tradiția istoricei și consacratei Școli de Arte Plastice la Baia Mare.
Am rămas impresionat, la fel ca și alți colegi artiști vizuali, de modul extrem de profesionist al soluțiilor arhitecturale, de design interior și exterior (spațiile atelierelor fiind dotate cu toate utilitățile și de estetica exterioară foarte originală care a respectat într -o variantă modernă soluțiile de design ambiental din momentul construcțiilor originale) de modul modern de afișare a indicatoarelor, dar și a panourilor care informează asupra numelor și al istoricului Pavilioanelor / Ateliere, din incinta „Coloniei Pictorilor”.
Un model de bune practici culturale, care trebuie implementat în toată țara pentru a dezvolta patrimoniul cultural al prezentului și al generațiilor viitoare!
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here