Fructe şi legume cu probleme, în unităţile alimentare din judeţ

938

În conformitate cu programul național de control al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Gorj a desfășurat, în perioada 18-28 februarie 2019, o acțiune tematică de control pentru a verifica modul în care se respectă prevederile legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete în magazine alimentare, hiper/supermarketuri, pieţe agroalimentare, depozite şi pieţe en-gros.
„Au fost verificaţi 35 de operatori economici. La 34 dintre aceștia, reprezentând 97,14%, s-au depistat abateri. Au fost controlate 61.974 de kilograme de produse, în valoare de 126.009,5 lei, din care s-au constatat nereguli la 4.203 kilograme de produse, în cuantum de 4.712 lei.
Dintre abaterile constatate exemplificăm: fructe depreciate calitativ; nerespectarea condițiilor prescrise sau declarate; informare incompletă și incorectă; neafișare prețuri. În urma acțiunilor de control, operatorilor economici, la care s-au înregistrat deficiențe, li s-au aplicat 50 de sancţiuni, dintre care 23 de avertismente şi 27 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 60.000 de lei”, a declarat Mădălin Giurcău, şeful CJPC Gorj.
Conducerea instituţiei a transmis în acest sens şi câteva sfaturi pentru consumatorii gorjeni: „acordați atenție la cumpărarea legumelor și fructelor și solicitați vânzătorului să vă arate produsele pentru aprecierea aspectului acestora; refuzați fructele și legumele afectate de putregai sau alterate, care prezintă modificări ale aspectului, culorii, consistenței, gustului, mirosului, care nu sunt proprii produsului respectiv; refuzați produsele pentru care aveți îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare; refuzați fructele și legumele care prezintă deteriorări cauzate de dăunători; solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea unui produs; nu cumpărați fructe și legume din locuri neautorizate; riscați să consumați produse neconforme care vă pot afecta sănătatea”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here