Foştii portocalii, acum verzi, văd albastru-negru în faţa ochilor!

526

foto predo 2Au trecut şi alegerile locale, iar o mică trecere în revistă a rezultatelor şi apreciere consecinţelor nu strică. La Gorj, ele, adică alegerile locale, fură lipsite de evenimente neplăcute. Ceea ce este bine. Dar şi cu o participare medie faţă de judeţele surate din restul ţării.

Aşa cum anticipam, liderul PSD Gorj, dr. ing. Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu, a câştigat fără emoţii al patrulea mandat. De unde se vede că profesionalismul şi competenţa sunt răsplătite, victoria sa fiind de peste 72% dintre voturile exprimate. Nu-i vorbă, treaba asta îl va face mai ambiţios, şi cu toată criza sper să izbutească aducerea unor investitori de marcă în urbea de pe Jii, întrucât sunt necesari. De data aceasta va avea şi un Consiliu Local cu o majoritate zdrobitoare, de 65%. Nici Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, dr. ing. Ion Călinoiu n-a prea avut rival, încât şi domnia sa, chiar dacă ar fi fost două tururi, ieşea victorios din primul.

Una peste alta, situaţia USL la Gorj pare mai bună decât la nivelul ţării. Şi nu/i rău. USL Gorj a câştigat 55 de primării, 34 ale PSD, 18 PNL şi două obţinute de conservatori. Doar la Baia de Fier s-au luptat doi nepoţi ai excelenţei sale Ambasadorul Aurel Turbăceanu. Primarul în funcţie, membru PSD dar cu oarece pedeapsă cu suspendare la o învârteală cu deputatul independent Dan Ilie Morega, şi un preot. Preotul a făcut ce-a făcut, fiind sprijinit de enoriaşi şi de alte partide, câştigând. Cam fără voia Mitropoliei Olteniei, autosuspendându-se ca preot.

Înfrângerea PDL este zdrobitoare. Dar despre morţi numai de bine. Deşi portocaliii vopsiţi în verde n-au dispărut chiar de tot. Oricum, aşa cum recunosc şi agenţiile de presă străine Reuters şi France-Presse, USL a câştigat clar un prim test electoral. Zgubiliticul de preşedinte care-a fondat PDL din fuziunea PD – Petre Roman(pe care l-a decapitat) şi o aripă liberală iese al cumpărături la supermarketul bucureştean Cora, hă/hă/ie şi afirmă: „Ferească Dumnezeu de mai rău!” O şti el ce-o şti. Că şi PNŢCD a păţit-o cam la fel.

Dar, apropos, de afirmaţia sa, primul ministru şi copreşedinte al USL, Victor Ponta, extrem de serios şi raţional a spus: „Pe Băsescu nu cred că o să-l ferească Dumnezeu, pentru că îşi termină mandatul de preşedinte”.

La o socoată simplă, USL are 593 de mandate de primari, adică 47,21%, PDL numai 182 de primari, cam 14,49%, şi tot PSD, care în unele localităţi a mers fără PNL şi PC mai are 129 de mandate de primari, care fac şi ele 10,27%. Una peste alta, la alegerile parlamentare din toamnă, USL ar putea spera la 67 %, în vreme ce PDL are nevoie de o strategie de supravieţuire!

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here