Fost premier: Riscăm un blocaj pe piaţa energiei

1680
Stalp de inalta tensiune

Populația va avea asigurată alimentarea cu energie la iarnă, spune premierul Nicolae Ciucă. Declarațiile acestuia sunt taxate de fostul premier Ludovic Orban, care susţine că, dacă Guvernul nu asigură resursele financiare necesare pentru compensarea energiei „se va ajunge la un blocaj care va aduce practic şi mai mare suferinţă în sectorul de energie”.
„Trebuie luate măsuri foarte serioase. Se laudă Guvernul cu înmagazinarea de gaze naturale care e la 61%. Eu nu m-aş lăuda, pentru că nivelul de acumulare de gaze naturale în depozite la nivelul UE este de 72%, adică suntem în urma lor. Nu s-au pornit capacităţi de producţie, nu s-au finalizat investiţii. Ca să avem garanţia faptului că nu o să avem nici o problemă nici cu gazul natural, nici cu energia electrică, noi trebuie să facem rapid lucruri care sunt absolut necesare pentru a creşte producţia de energie electrică.
Am să vă dau ca exemplu Complexul Energetic Oltenia. La ora actuală, se produc 800-1.000 de megawaţi, în condiţiile în care există o capacitate de producţie de minim 1.800 de megawaţi. Ca să fie asigurată această producţie potenţială, este nevoie de cărbune, ceea ce înseamnă că trebuie să înceapă exploatări de cărbune, este nevoie de asigurarea stocurilor de cărbune pentru perioada iernii, pentru că pe anumite cariere nu se poate exploata cărbunele şi atunci sunt necesare stocurile pe perioada iernii. Or aici lucrurile sunt clar în suferinţă şi nu mi se pare că există un obiectiv stabilit de a creşte producţia de energie electrică”, a declarat, la RFI, Ludovic Orban.
Guvernul va trebui să asigure resursele financiare necesare pentru a putea menţine sistemul energetic în funcţiune, în condiţiile preţului plafonat. Orban spune că, la ora actuală, nu s-au decontat sumele de compensare către furnizori decât pe luna martie. „Dacă Guvernul nu asigură resursele financiare necesare pentru compensarea sumelor diferenţă între preţul real la care este cumpărată energia electrică şi gazul natural de către furnizori şi preţul reglementat la care furnizorii vând către consumatori, se va ajunge la un blocaj care va aduce practic şi mai mare suferinţă în sectorul de energie”, a adăugat fostul premier.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here