Fiul vitreg al unui septuagenar din Crasna, decedat în urmă cu o săptămână, acuzat de rele tratamente aplicate părintelui și furt

1930

Decesul unui pensionar din comuna Crasna, satul Buzești, este, acum, motiv de anchetă pentru fiica și sora decedatului, care cer organelor de poliție să-l ancheteze pe fiul vitreg al celui mort pe care îl acuză de neglijență pentru că ar fi trebuit să-i stea la căpătâi. O plângere penală pentru furt din locuința mortului se află înregistrată la Poliția Novaci, reclamantă fiind sora bătrânului, care îl acuză pe fiul cumnatei sale, Adrian Partenie, că a sustras mai multe bunuri din locuința decedatului împreună cu un localnic din Bumbești-Jiu. Fiica celui mort a solicitat Primăriei Crasna raportul anchetei sociale, realizate, în decembrie, la locuința tatălui său, funcționarii fiind cei care l-au găsit pe bătrân într-o stare deplorabilă, murdar, subnutrit și degradat în ceea ce privește starea de sănătate. Bătrânul a fost dus la solicitarea celor de la Asistență Socială la Spitalul Novaci, de unde fiul vitreg i-a cerut externarea, deși fiica dorea să îl ia în îngrijire. Fiul vitreg neagă acuzațiile, care i se aduc de la cele două rude, și spune că și-a îngrijit părintele și nu l-a furat.

Șega Numa, în vârstă de 78 de ani, a decedat pe 3 februarie la locuința sa din comuna Crasna, satul Buzești. Omul a fost găsit mort în imobilul neîncălzit de o persoană care fusese adusă de fiul vitreg ca să aibă grijă de bătrân. Soția decedatului nu era în locuință, fiind internată la Spitalul Novaci. Decesul are loc însă la o lună, după ce bătrânul a fost dus, la cererea Primăriei Crasna, și internat a Spitalul Novaci într-o stare degradată de sănătate și extrem de murdar, neîngrijit și nemâncat. O confirmă unul dintre salariații Primăriei Crasna, Zamfir, care a menționat pentru Gorjeanul că la deplasarea angajaților la locuința lui Șega Numa, la cererea fiicei acestuia, l-au găsit pe bătrân într-o stare gravă.
“Omul era în pat, neîngrijit, flămând, într-o mizerie de nedescris, avea excoriații pe tot corpul când am vrut să-l ridicăm. În locuință era soția, care ne-a spus că, la rândul ei, era bolnavă, iar fiul femeii ne-a vorbit foarte urât, deranjat că ne-am deplasat la locuință și am văzut în ce stare era părintele. Chiar ne-a luat la rost, întrebându-ne de ce ne ocupăm de bătrân. Noi am sunat la salvare și l-am trimis în decembrie la Spitalul Novaci, unde știm că a fost internat. Fiica va primi de la noi un raport detaliat privind starea în care l-am găsit pe tatăl ei”, a spus angajatul Primăriei Crasna.

“Era bătut, avea vânătăi pe mâini”!
Pe data de 28 decembrie, fiica bătrânului, Elena Dobrescu, s-a prezentat alături de mătușa ei, Verginica Crețan din Târgu-Jiu, la spital pentru a-l vizita pe cel bolnav. Ambele femei au fost șocate de starea deplorabilă în care era acesta.
“Am ajuns la spital și l-am găsit pe tata în pat. Deși fusese un bărbat la 100 de kilograme, am rămas uimită când am văzut că rămăsese doar pielea și osul. Pe mâini avea vânătăi, era vânăt și în zona feței și reacționa cu întârziere. Am sesizat că nu mai vedea. Asistentele de pe secție mi-au povestit că tatăl meu era subnutrit, nefiind mâncat de două luni de zile, cerându-le lor de mâncare, pe motiv că îi este foame. Am vorbit cu el, și-a amintit că are doi copii din prima căsătorie și printre altele mi-a spus că băiatul nevestei sale actuale îl fură.
Mi-a mai spus că nu mai știe de cardul lui și de bani, el având 2000 de lei pensie de miner. Am vrut să-l iau acasă, dar fiul nevestei lui a venit repede și l-a luat acasă, ducându-l în aceleași condiții deplorabile. La o săptămână după, tot el o interna pe mama lui la spital, la Neurologie, în timp ce pentru a-l îngriji pe tata a dus un bărbat din Sadu”, a spus fiica decedatului, Elena Dobrescu.

A făcut împrumut pe patul morții
Aceasta îl acuză pe fiul vitreg al bătrânului de rele tratamente aplicate tatălui său, de furt și distrugere și chiar de înșelăciune, deoarece cu doar o zi înainte de moartea părintelui său, acesta a fost obligat să facă un credit la Provident în valoare de 7000 de lei.
“Tata nu mai putea să semneze, dar cu toate acestea l-a pus să facă asta pentru cei 7000 de lei de care avea nevoie acest Adrian Partenie căruia o să îi fac și plângere la poliție în baza raportului pe care mi-l va elibera Asistența Socială a Primăriei Crasna”, a completat fiica. Deși banii ar fi trebuit să-i folosească la înmormântare, tatăl lui vitreg decedând în lipsa sa pe 3 februarie, fiul nu a avut banii necesari. De altfel, la un moment dat, mortul a fost lăsat în drum de mașina de la pompe funebre, deoarece firma nu primise certificatul de deces al bătrânui.

Plângere pentru furt la Poliția Novaci
Sora decedatului i-a făcut la Poliția Novaci plângere lui Partenie pentru furt, dar și lui Nicolae Lătărețu, din Sadu, pentru complicitate, acesta ducând plasele de fier cu mașina. “Partenie mi-a furat patru suluri de plasă pe care le aveam în curtea fratelui meu. A făcut asta alături de Nicolae Lătărețu, la ambii le-am făcut plângere la poliție. Tot Partenie mi-a forțat rulota pe care o am parcată pe terenul meu, în apropierea locuinței fratelui și mi-a rupt clanța de la ușă. Aștept ca poliția să-mi facă dreptate”, a spus sora.
În ceea ce îl privește pe Nicolae Lătărețu acesta a recunoscut, ieri, că a participat la preluarea sârmei și transportarea ei, la cererea fiului bătrânei, către Porceni. “Eu nu știu de această plângere penală și oricum nu sunt vinovat. Eu am luat sârma, două bucăți, din curtea Ninetei Șega, soția bătrânului, la cererea fiului vitreg, Partenie. Știu că el a mai fost condamnat pentru furt. Nu am considerat că am comis vreo faptă penală, deoarece am dus înapoi sârma când fiica bătrânului m-a sunat și mi-a zis că sârma este a mătușii sale. Tot ce s-a întâmplat este din vina mamei lui Partenie”, a spus Lătărețu.
Adrian Partenie, fiul vitreg, susține că ar fi acordat atenția cuvenită tatălui vitreg, fiind revoltat de acuzele de furt venite din partea surorii tatălui vitreg. “Eu nu am furat doamnă nimic. Ce s-a luat, s-a luat de pe proprietatea maică-mii. Dacă avea ceva de acuzat avea mama, nu femeia respectivă. Legat de îngrijire, eu am făcut toate cele necesare acolo. Nu l-am scos eu din spital pe bolnav, unitatea medicală mi l-a dat acasă pentru că era pe ducă. I-am lăsat un om să-l îngrijească, așa că să nu mai zică nimeni că a murit singur”, a spus Partenie. Soția decedatului i-a menționat, ieri, fiicei bărbatului său, că fiul Partenie a mai trecut doar o dată pe la locuința din Crasna, de la înmormântare. I-a promis mamei sale că îi face, în schimb, certificat de handicap, pentru un venit de completare, aceasta având o pensie de doar 600 de lei.

Casa decedatului, transformată în coteț de păsări
Fiica lui Șega Numa este revoltată de felul în care arată casa sa părintească. În locuință, cea de-a doua soție a tatălui său a băgat păsări de curte, transformând patru camere și o sală în coteț de găini. Pe mobilă se află găinaț, ușile sunt rupte, mobilierul distrus, curtea casei este plină de mizerie.
“Se vede din stradă mizeria care este în casă. O debandadă. Casa părinților mei este un imens coteț de păsări și un focar de infecție. Vom aștepta ca instanța să ne facă dreptate”, a conchis fata mortului, care deține o parte din proprietate.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here