Firul II al conductei de apă de la Izverna trece prin Tismana-Rovinari-Ţânţăreni

1251

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Dolj a depus un proiect în valoare de 434,6 milioane euro pentru continuarea Masterplanului de apă şi apă uzată al judeţului, care a fost demarat în urmă cu circa 10 ani şi pentru care au fost implementate până în prezent proiecte din fonduri europene (ISPA şi POS Mediu 2007-2013) în valoare de peste 260 milioane euro.

Preşedintele CJ Dolj şi preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Dolj care a devenit autoritate tutelară a Companiei de Apă Oltenia, Ion Prioteasa, a afirmat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în această etapă a proiectului va fi inclusă şi conducta de apă firul II din sursa Izvarna, apa cea mai bună din zonă calitativ şi cantitativ, conductă care va avea 123,8 km şi care va străbate 16 unităţi administrativ-teritoriale din Gorj şi Dolj, până la Craiova, pentru a asigura deficitul de apă potabilă al oraşului. “Este un proiect european care a început să fie conturat în urmă cu circa 10 ani de zile, respectiv Masterplanul de apă şi apă uzată al judeţului Dolj, care a dus la obţinerea unei sume record pentru vremea respectivă – 225 milioane euro, după care au mai existat câteva etape prin care CAO care implementează acest proiect a obţinut încă 19 milioane euro prima dată, încă 32 milioane euro. Acum ne aflăm la momentul zero şi la un nou început, cum nu am mai avut niciodată pe un alt program în judeţul Dolj, practic vorbim de 434,6 milioane euro, inclusiv TVA, care ar trebui să intre în judeţul Dolj pe apă şi apă uzată în 22 de localităţi din judeţul Dolj, printre care şi municipiile Craiova, Băileşti, Calafat şi 19 comune. Acest masterplan aduce în total în judeţul Dolj peste 650 milioane euro. Proiectul include şi construirea conductei de apă Izvarna-Craiova care trece prin judeţele Dolj şi Gorj şi care va alimenta cu apă potabilă inclusiv municipiul Craiova”, a spus Prioteasa cu prilejul prezentării studiului de fezabilitate al proiectului de către reprezentanţii firmei de consultanţă.

Cea mai bună apă
Conducta Izvarna II va traversa 16 unităţi administrativ-teritoriale din Gorj şi Dolj, pe traseul Tismana – Rovinari – Ţânţăreni – Filiaşi – Coţofenii din Faţă – Almăj – Işalniţa – Şimnicu de Sus – Craiova. Potrivit reprezentanţilor firmei de consultanţă, sursa Izvarna constituie varianta de asigurare a deficitului de apă pentru municipiul Craiova şi ale localităţilor din Dolj şi Gorj, cea mai bună din punct de vedere calitativ şi cantitativ. Aducţiunea Izvarna va avea 123,8 km, cu un diametru de un metru, valoarea totală a investiţiei fiind de 128,4 milioane euro. Investiţiile propuse în cadrul acestui proiect vor fi finanţate din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM) prin care se va continua politica de regionalizare în sectorul de apă şi apă uzată demarate prin programele anterioare ISPA şi POS Mediu 2007-2013.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here