Firma care a închiriat nouă ani fosta judecătorie din Târgu-Logrești pentru 7200 de lei, învinsă în instanță!

1172
  • XANTOG SRL cerea cu tupeu primăriei încă 80.000 de lei. A apelat la executare silită și a crescut cheltuielile

La 15 ani de la încheierea unui contract dubios cu firma XANTOG SRL din Logrești, act realizat prin simpla voință a fostului primar Valeriu Dragoescu(în prezent decedat), primăria localității reușește să anuleze închirierea fostei judecătorii a comunei, în prezent bibliotecă a localității, către firma respectivă. Deși firma este scoasă din clădire în martie 2013, la trei luni de la finalizarea contractului respectiv, aceasta a avut tupeul incredibil de a solicita, în 2015, în instanță Primăriei Târgu-Logrești achitarea sumei de aproape 80.000 de lei, pentru așa-zise lucrări de reabilitare și modernizare, realizate de societate în clădirea folosită pe post de cârciumă și magazin sătesc. Primăria a ripostat însă, după ce firma câștigă recuperarea banilor și apelează la executarea silită, solicitând Tribunalului Gorj anularea contractului respectiv care își producea efectele și la cinci ani după finalizare. Șocant este că XANTOG SRL a achitat primăriei, pentru 9 ani de închiriere a clădirii respective, suma infimă de 7200 de lei.

Valeriu Dragoescu, fostul edil al comunei gorjene Târgu Logrești, a fost prin 2005 urmărit penal pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că, în calitate de primar, a încheiat ilegal un contract de închiriere cu firma XANTOG SRL, care, potrivit unei clauze contractuale, timp de 62 de ani nu trebuia să mai plătească chirie pentru un spațiu din domeniul public, în care a funcționat fosta judecătorie a localității. Pe final, procurorii l-au amendat administrativ pe primarul de atunci, cu suma de 10 milioane de lei vechi(1000 de lei) stabilind la rândul lor că acel contract de închiriere era ilegal. Procurorii din Târgu-Cărbunești menționau că primarul nu a cerut în 2003 acordul Consiliului Local pentru a închiria spațiul din curtea școlii din comună și nici nu a apelat la vreo licitație, dar cu toate acestea spațiul a fost transformat de XANTOG SRL în magazin sătesc, o parte din acesta funcționând ca bar. De asemenea, anchetatorii menționau că UAT-ul trebuie să se îndrepte împotriva firmei pentru recuperarea banilor pierduți în urma contractului dezavantajos.

Garda jos, ochii la ușă
Autoritățile nu fac asta, deși suprafața închiriată de XANTOG era de 192 de metri pătrați, iar chiriașul se obliga să achite lunar primăriei suma modică de 600.000 de lei vechi(60 de lei). Mai mult, în contractul semnat de cele două părți a fost însă stipulată o clauză conform căreia, în cazul în care chiriașul realiza îmbunătățiri ale spațiului în care a funcționat fosta Judecătorie Târgu Logrești, chiria era diminuată în raport cu valoarea lucrărilor executate. Potrivit documentelor aflate atunci la dosar, SC XANTOG SRL ar fi executat lucrări în valoare de 596.000.000 de lei vechi. În urma calculelor a rezultat că și chiriașul nu mai trebuia să achite bani timp de 62 de ani. Cu chiu cu vai însă, la expirarea contractului în decembrie 2012, Primăria Logrești reușește să-i impună chiriașului să părăsească spațiul în trei luni de zile. XANTOG se mută și lasă în urmă dezastru, lucru relevat de filmările de la acea vreme, autoritățile reușind să bage spațiul în reabilitare și să-l transforme în bibliotecă.

Executare silită plus noi cheltuieli pentru primărie
Lucrurile au părut că intră în normal, până când XANTOG se hotărăște să-și recupereze tot ea banii de la autorități, pe așa-zisele lucrări făcute la momentul preluării locației în chirie. Mai exact, firma a ajuns să-i ceară primăriei suma de 80.000 de lei. În dosarul 5090/317/2015 Judecătoria Târgu-Cărbunești admite în parte acțiunea XANTOG  și “obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 75637,73 de lei, reprezentând contravaloare lucrări efectuate de reclamantă la imobilul ce a făcut obiectul contractului de închiriere nr. 4013/18.11.2003, precum şi la plata dobânzii legale aferente sumei de 75637,73  de lei, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până la plata efectivă a debitului. Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 3417,75 de lei reprezentând cheltuieli de judecată”. Sentința din septembrie 2016 putea fi atacată cu apel. Primăria face apel, iar Tribunalul Gorj îl admite, dar obligă instituția publică la plata sumei de 71.725 de lei, în loc de 75.637,73 de lei, cu dobânda legală aferentă de la data rămânerii definitive a sentinței, până la plata efectivă, către XANTOG. Instanța prin hotărârea din 3 mai 2017 menține și restul dispoziţiilor sentinţei. În baza acesteia, XANTOG apelează la executarea silită, obligând primăria la plata a încă 10.000 de lei, cheltuieli de executare și cauțiune.

Prima victorie, pe fond!
În martie 2018, Primăria Târgu-Logrești decide să riposteze serios împotriva firmei XANTOG. Pe 11 iulie, la Tribunalul Gorj, instituția publică obține prima victorie răsunătoare împotriva societății comerciale respective, solicitând nulitatea contractului de închiriere din 2003. Instanța admite acţiunea și “constată nulitatea absolută a contractului de închiriere nr. 4013/18.11.2003 încheiat între Primăria Logreşti şi pârâta XANTOG COM S.R.L”. Sentința poate fi atacată însă cu recurs, lucru la care, cu siguranță, va apela firma din Logrești, războiul între cele două părți continuând măcar încă o rundă, asta în condițiile în care anchetatorii au stabilit că și contractul din 2003 a fost ilegal întocmit.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here