Finanţare europeană pentru alte şase blocuri din Târgu-Jiu

551

Alte şase blocuri din municipiul Târgu-Jiu vor fi reabilitate până la începutul anului viitor. Reprezentanţii municipalităţii au reuşit atragerea de noi fonduri europene nerambursabile pentru schimbarea la faţă şi reabilitarea termică a clădirilor de locuit. La co-finanţarea proiectului vor participa şi asociaţiile de proprietari, precum şi Primăria Târgu-Jiu.

O nouă etapă de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe de la nivelul municipiului Târgu-Jiu va debuta peste circa o lună de zile. Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, a declarat ieri că şase blocuri au primit fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană în valoare de 2.324.463,48 lei pentru reabilitarea termică: „Acestei sume i se adaugă şi co-finanţarea din partea bugetului primăriei dar şi a asociaţiilor de proprietari. Pentru intervalul anilor 2014-2020 ne propunem ca bugetul alocat pe lista de investiţii să ajungă la un procent de 70-75% de fonduri atrase pentru lucrările de reabilitare termică. Estimăm că lucrările vor debuta peste circa 30-35 de zile deoarece abia s-a semnat contractul de finanţare, urmând a se organiza licitaţia. Termenul de finalizare al lucrărilor este de aproape opt luni de la data semnării contractului”.
Proiectul ce cuprinde reabilitarea celor şase blocuri, aprobat pentru finanţarea din fonduri europene, are o valoare totală de 4.383.848,56 lei, din care 2.324.463,48 lei fonduri nerambursabile europene, 20% este contribuţia asociaţiilor de proprietari, şi tot atâta s-a alocat din bugetul local.

asociatieAlte blocuri pregătite pentru reabilitare
Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, cele şase blocuri care vor intra curând în reabilitare termică se află în strada Unirii nr. 3, în strada Popa Şapcă nr. 6 şi 8, şi pe Aleea Energeticienilor nr. 3, 4 şi 6. „Până acum, un număr de 38 de blocuri deja au fost prinse în diverse programe privind partea de reabilitare termică. Urmează acestea şase pentru care s-a semnat finanţarea şi sunt pregătite încă şase pentru care se vor întocmi indicatorii tehnico-economici, urmând ca până la sfârşitul acestui an cele peste 80 de proiecte care sunt deja elaborate să poată să îşi găsească finanţare din fonduri europene. Putem spune că un sprijin destul de mare l-am obţinut din partea asociaţiilor de proprietari pentru că cele mai mari condiţii care se impun pentru obţinerea acestor fonduri este ca alături de primărie să se implice inclusiv reprezentanţii asociaţiilor de proprietari”, a declarat directorul tehnic al Primăriei Târgu-Jiu.
Cele şase blocuri care vor intra în reabilitare vor beneficia de toate lucrările prevăzute în Ordonanţa 18/2009, chiar şi de schimbarea tâmplăriei din apartamente. Acestor lucrări li se adaugă şi izolarea termică a pereţilor exteriori, izolarea termică a planşeului podului (hidroizolare şi termoizolare), izolare termică subsol, înlocuire tâmplărie la spaţiile comune.

Probleme cu spaţiile comerciale
În vreme ce autorităţile târgujiene aşteaptă cu nerăbdare demararea lucrărilor de înfrumuseţare şi reabilitare termică a celor şase blocuri, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari implicate se preocupă de faptul că vor exista probleme la plata lucrărilor de modernizare din partea persoanelor juridice care deţin diverse spaţii comerciale la parterul blocurilor.
Vasile Cazan, preşedintele asociaţiei de proprietari nr. 60 din Târgu-Jiu, susţine că vor exista blocuri unde proprietarii de magazine nu vor dori participarea la reabilitarea spaţiilor: „Noi, preşedinţii asociaţiilor de locatari, nu ne dorim să arate blocurile bine în partea de sus datorită reabilitării şi jos să apară ca un ghetou. De aceea, am apelat la sfaturile celor de la Primărie pentru ca aceştia din urmă să îi convingă pe proprietarii de magazine să facă minimul necesar pentru ca tot blocul să arate frumos la final”.
Pe de altă parte, directorul tehnic al Primăriei Târgu-Jiu, Marius Ionescu, susţine că s-au purtat discuţii cu cei care deţin spaţii comerciale la parterul blocurilor: „S-a discutat cu patronii magazinelor despre tot ce priveşte reabilitarea blocurilor, dar şi cheltuielile aferente spaţiilor deţinute de aceştia. În general, toţi cei care deţin spaţii comerciale au încheiat contracte separat cu firmele care fac reabilitarea blocurilor. Fără îndoială că va fi o reabilitare totală, de la parter şi până sus la terase”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here