Filmul unei gorjence, finalist la un festival de profil din SUA

652

Pe 16 noiembrie la Rice Media Center din Houston, Texas, SUA, a avut loc festivitatea de premiere a finaliștilor celei de-a V-a ediții a Festivalului de Film CineSpace.

CineSpace reprezintă o colaborare dintre NASA (Administrația Națională Aeronautică și Spațială din SUA) și Societatea de Cinematografie din Houston, fiind un program internațional de scurt metraje care permite creatorilor de film din întreaga lume să creeze scurtmetraje inspirate de imagini și înregistrări istorice din arhivele NASA. La ediția din acest an, din peste 214 de aplicații (din 40 de țări) au fost selectați 15 finaliști și 3 câștigători. Pe lista finaliștilor, reprezentând România, a fost selectat și filmul de scurtmetraj Apollo 11 al Gabrielei Iancu, director de imagine și fotograf. Filmul a fost difuzat în premieră pe Stația Spațială Internațională, în cadrului festivalului de film din Houston, și ulterior la alte cinematografe din Houston.
La 50 de ani de la programul spațial Apollo 11, filmul surprinde întreaga misiune de la discursul președintelui John F. Kennedy, la lansarea rachetei Saturn V, plasarea pe oribita lunară și aselenizarea în care Neil Armstrog a fost primul om care a pășit pe Lună. Acest moment istoric a fost reconstruit 100% cu înregistrări din arhivele NASA și utilizând vocile originale ale echipajului și ale Centrului de Comandă al Misiunii din Houston. Coloana sonoră, editarea și linia principală a scenariului urmăresc evenimentele istorice cu acuratețe maximă și aspiră la crearea unui portret al umanității și celebrarea valorilor care au contribuit la acest moment istoric: știință, iscusință și speranță. Gabriela Iancu s-a născut la Târgu-Jiu și a studiat la Savannah College of Art and Design din Atlanta, unde și-a obținut masterul în fotografie.
Proiectele sale artistice se axează pe folosirea tehnologiilor digitale într-o manieră cât mai creativă, atât pe plan fotografic, cât și filmografic. În 2017, Gabriela devine laureata programului de ambasadori SCAD Alumni Atelier în Atlanta și Savannah, cu proiectul său inovativ ,,Experiences from the Outside World”, care combină fotografia, cu filmul și design-ul de coloană sonoră. În 2016, Gabriela e selectată pentru Premiul de Excelență în Fotografie în cadrul competiției Communication Arts din California, și în 2015, se numără printre finaliștii programului Huffington Post New York Multimedia Fellowship cu filmul experimental de scurtmetraj ,,Welcome to Braggsville”. Totodată, Gabriela Iancu a colaborat și cu Muzeul Județean Gorj din Târgu-Jiu, organizând, în 2016, expoziția ,,Fotografia în spațiul public” și în 2017 Atelierul practic ,,Compoziția Fotografică și Natura Statică”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here