,,Fierestrăul Codrilor”, un afacerist din Bistrița-Năsăud, inculpat pentru corupție, va moderniza centrul Târgu-Jiului. Firma sa a câștigat contractul cu CNI

10964

Compania Națională de Investiții a atribuit contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare și reabilitare a zonei protejate a Ansamblului Monumental Calea Eroilor, respectiv reamenajarea zonei pietonale din centrul municipiului Târgu-Jiu, asocierii de firme East Coast Construction and Remodeling SRL, Frasinul SRL și K&K Studio de Proiectare SRL. Costul lucrărilor se ridică la 17,8 milioane de lei, fără TVA, adică la aproximativ 4,3 milioane de euro, cu TVA. Între cele trei societăți se remarcă Frasinul SRL, o din localitatea Anieş, judeţul Bistriţa-Năsăud, deţinută de milionarul Traian Larionesi, trimis în judecată de către DNA, alături de firmă, pentru infracțiuni de corupție. În ancheta penală, procurorii anticorupție au vizat implementarea a două proiecte finanțate din fonduri nerambursabile pentru modernizarea infrastructurii rutiere forestiere în două commune din Bistrița-Năsăud, prejudiciul fiind de 4.156.577 lei.

Lucrările de reamenajare a zonei pietonale din centrul municipiului Târgu-Jiu au fost castigate de firma Frasinul SRL a omului de afaceri bistrițean Traian Larionesi și sunt finanţate de Compania Naţională de Investiţii (CNI). Societatea a raportat, pentru anul trecut, o cifră de afaceri de 250,8 milioane de lei (aproximativ 51 milioane de euro) și a avut un profit net de 9,5 milioane de lei (1,9 milioane de euro). Firma lui Larionesi a finalizat, chiar anul trecut, o investiţie de peste 27 milioane de euro, finanţată tot de CNI, mai exact un complex sportiv cu o sală polivalentă de 3.000 de locuri în localitatea Unirea din judeţul Bistriţa-Năsăud.
În octombrie, anul trecut, afaceristul Larionesi a fost trimis în judecată de către DNA, alături de firma Frasinul SRL, pentru fapte de corupție. În dosar mai apare un alt om de afaceri și firma deținută de acesta. „În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În perioada 2014-2015, în contextul implementării a două proiecte finanțate din fonduri nerambursabile ce vizau modernizarea infrastructurii rutiere forestiere în comunele Josenii Bârgăului și Prundu Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud, administratorii celor două societăți ar fi pus la dispoziția reprezentanților celor două comune mai multe documente nereale pe care aceștia din urmă le-ar fi depus fără vinovăție la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.).
Documentele respective cuprindeau informații nereale referitoare la proveniența pietrei sparte ce a fost utilizată la construcția unora dintre drumurile forestiere (o parte din acest produs de carieră ar fi fost exploatat fără drept de la fosta mină Colbu, situată pe raza comunei Prundu Bârgăului; constructorul care ar fi efectuat în realitate majoritatea lucrărilor de construcție a unuia dintre drumuri (această activitate ar fi fost subcontractată fără drept unei societății comerciale, fără a fi anunțat beneficiarul lucrării).
Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat prejudicierea, de către cei doi oameni de afaceri, a bugetului UE cu suma de 4.156.577 lei și a bugetului Agenției Naționale pentru Resurse Minerale în sumă de 34.122 lei. În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor două societăți comerciale”, se arată în comunicatul DNA. Cu toate acestea, o lună mai târziu, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, al cărui președinte este șeful organizației județene a PSD, Emil Radu Moldovan, i-a conferit titlul de cetățean de onoare al județului „pentru aportul de excepție adus mediului de afaceri din județul Bistrița-Năsăud, prin dezvoltarea unor afaceri de succes și pentru realizarea de proiecte inovative”. În trecut, Traian Larionesi a mai fost acuzat de dare de mită și a apărut în mai multe scandaluri legate de defrişări ilegale şi uciderea de animale rare. În 2015, şapte firme din Bistriţa-Năsăud, printre care şi Frasinul SRL Anieş, au fost percheziţionate într-un dosar privind defrişări ilegale de păduri. Ancheta a fost începută pentru fapte de corupţie care ar fi fost comise in perioada 2009-2014. Procurorii au făcut percheziţie şi la locuinţa lui Traian Larionesi, firma Frasinul ocupându-se de prelucrarea lemnului şi producerea de cherestea. În final, procurorii au renunțat la urmărirea penală a lui Larionesi.
Afaceristul a fost supranumit ,,Fierestrăul Codrilor” după ce firma sa, Frasinul SRL, a furnizat într-un singur an 283.000 mc de lemn către Holzindustrie Schweighofer, după cum scriu jurnaliștii bistrițeni. În Gorj, firma lui Larionesi a câștigat, anul trecut, contractual pentru execuția rețelelor de canalizare în Turceni și Rovinari, pentru 8,2 milioane de euro.
Claudiu Matei

1 COMENTARIU

  1. Ăștia sunt psd iști, s-au întins ca o molimă peste Romania. Hoția și corupția sunt in ADN ul acestora. Ăștia sunt vechii comuniști și urmașii , urmașilor lor. Hoția și corupția se transmit din generație în generație în acest partid. Sperăm că la alegeri să scăpăm de această adunătură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.