Festival de muzică lăutărească autentică

1143

Festivalul de muzică lăutărească „Gena Bârsan” debutează luni, 29 august, la Târgu-Cărbunești. Evenimentul se adresează tarafurilor lăutărești tradiționale care folosesc în interpretare instrumente tradiționale şi respectă tradiția și autenticitatea cântecului şi portului popular.
Concursul se desfășoară pe scena amenajată în pădurea Stejeret.
Secţiunile festivalului sunt tarafuri şi rapsozi. Nu se admit în concurs instrumente electronice, iar costumul popular este obligatoriu.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj a inițiat acest festival extrem de important pentru muzica lăutărească în anul 2005, în colaborare cu Primăria orașului Târgu Cărbunești.
„Gena Bârsan, cea în memoria căreia se desfășoară festivalul, și-a luat zborul spre lume din Cărbuneștii Gorjului, vatră de lăutari renumită în toată țara. Deși drumul ei prin această lume a fost scurt, repertoriul și interpretarea deosebită au făcut-o cunoscută și recunoscută ca o mare cântăreață a Gorjului, prin intermediul lui Harry Brauner, renumit folclorist și etnomuzicolog român, care a înregistrat-o pentru arhiva Institutului de Folclor București. În Cărbunești au fost și sunt mulți lăutari, grupați în tarafuri sau benzi de lăutari”, susțin organizatorii.
Lăutarii satelor gorjene satisfăceau nevoia țăranului de destindere la hora satului, în zilele de sărbătoare ori se impunea prezența lor cu ocazia momentelor importante din viață: la botez, la nuntă și chiar la înmormântare.
Mulți dintre lăutarii și rapsozii gorjeni au fost înregistrați de Constantin Brăiloiu, artizan al cercetării etnomuzicologice românești.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here