Fermierii gorjeni, obligaţi să-şi “răcorească” animalele din gospodărie

474

Proprietarii şi deţinătorii de animale din judeţ au obligaţia de a respecta măsurile dispuse de autorităţile veterinare în ceea ce priveşte protecţia şi bunăstarea animalelor pe perioada de vară. Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară (DSVSA) Gorj spun că animalele din proprietate trebuie ferite de stresul termic asociat acestei perioade şi că este necesar, de asemenea, să li se asigure în permanenţă apă potabilă la o temperatură adecvată pentru adăpare.

Având în vedere efectele dăunătoare asupra sănătăţii şi bunăstării animalelor, care pot fi provocate de temperaturile ridicate din perioada sezonului estival, precum şi pagubele materiale generate de acestea, fermierii şi persoanele care deţin în proprietate animale sunt obligaţi să respecte unele norme în vederea evitării efectelor caniculei. “În perioadele caniculare, fermierii se vor asigura că efectivele de animale sunt protejate împotriva razelor ultraviolete severe şi că hrana şi apa sunt disponibile. Este important să se asigure, în cazul în care animalele sunt ţinute în afară, că există umbrare, precum şi jgheaburi de apă potabilă, iar dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, trebuie administrată apă manual în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare. La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la apariţia unor modificări comportamentale, deţinătorul are obligaţia ca pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar”, a precizat Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj.

Consiliile locale, obligate să informeze fermierii
Administraţiile locale, pe teritoriul cărora există animale în transhumanţă, trebuie să cunoască situaţia reală şi să informeze deţinătorii de animale despre fenomenele prognozate. De asemenea, consiliile locale şi fermierii trebuie să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a deşeurilor animaliere. Şi nu în ultimul rând trebuie să se asigure locuri pentru retragerea animalelor în cazuri excepţionale.

iliutaCondiţii de transport!
Dacă temperaturile depăşesc în mod constant valoarea de 25 grade Celsius este interzis transportul de animale, în scop comercial sau oricare altul, între orele 11.00 şi 19.00, atât pe teritoriul judeţului Gorj, cât şi în afara acestuia, transportul trebuind să fie însoţit de documente sanitar veterinare obligatorii, prevăzute de legislaţia în vigoare. În acelaşi interval orar, în zilele caniculare, este interzisă mişcarea animalelor în scopul păşunatului sau în vederea efectuării de diverse munci, în special pentru tracţiune.

Confort şi pentru animalele din târguri
În cazul comercializării animalelor în târguri, fermierii trebuie să asigure următoarele:Padocurile unde sunt ţinute animalele în vederea comercializării trebuie să fie suficient de spaţioase pentru a asigura libertatea de mişcare minimă necesară animalelor cazate şi trebuie să fie prevăzute cu zone de adăpostire umbrite. Cel mai mare risc pentru animale pe timp de caniculă este lipsa apei, care duce la deshidratarea animalului şi poate provoca suferinţă şi chiar moarte.
Pentru a reduce acest risc trebuie să se acorde prioritate animalelor care nu au acces la sursele de apă de orice fel. Animalele tinere, animalele hrănite preponderent cu furaje uscate şi animalele care alăptează prezintă risc deosebit de deshidratare.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here