Fereşte-mă, Doamne, de prieteni, că de duşmani mă feresc eu. Ponta

266

De o vreme-ncoace gura nu-i mai tace. Mai ales după semnarea Pactului de coabitare – Ponta-Băsescu -, un fel de relegitimare a fostului preşedinte suspendat. Aparent, cei doi semnatari se-nţeleg. În sensul că Traian Băsescu profită de semnarea pactului de coabitare, îşi pune toţi oamenii credincioşi în funcţiile unde are nevoie de ei, iar primul ministru – Victor Ponta – va trage ponoasele. În cazul eşecului guvernării.

Nu mai departe de duminică, Traian Băsescu a lăudat activitatea primului ministru, Victor Ponta, chiar a USL. De unde lăsa impresia că devenise pisica blândă care zgârâie rău, Traian Băsescu răsuceşte de câte ori are prilejul – şi o face destul de des – cuţitul în rana USL provocată de coabitare, băgându-i pe liberali în boală.
Aşa cum făcea PDL-ul pe vremea când exista, Traian Băsescu trage din orice poziţie în poarta apărată de Crin Antonescu, preşedintele Senatului, copreşedinte al USL. Cerându-le liberalilor să pună batista pe ţambal când vine vorba de acordurile cu FMI. Cetăţeanul ce ocupă abuziv Palatul din Dealul Cotrocenilor are tupeul să declare: „Liderii PNL au anulat un acord cu FMI în timpul Guvernului Călin Popescu Tăriceanu, împotriva punctului meu de vedere, şi au dus ţara în colaps. Asta au făcut liderii PNL. Şi e bine să fie mai rezervaţi. Nu le-a pus nimeni în faţă acel dezastru din 2007-2008. Liderii PNL ar fi bine să nu se bage măcar”. Vorba titlului din filmul „Uite, cine vorbeşte!”. Dar despre afacerile frauduloase ale guvernărilor Boc I-VI de ce nu are curajul să amintească? Că doar Corpul de control al primului ministru Victor Ponta a depus la parchete dosarele cu găurile negre ale majorităţii ministerelor Cabinetelor Boc, în mod special de la mamutul numit ministerul Dezvoltării şi Turismului, patronat de pupila sa Elena Udrea. Numai că dosarele zac prin sertarele DNA – condusă de Laura Codruţa Kovesi, spălătoarea dosarelor murdarilor portocalii, ori pe la Parchetul General.
Anul agricol 2013 nu se anunţă a fi unul bun, mai ales datorită secetei ce va urma în lunile iulie şi august. Datoriile externe – ajunse la cifre uriaşe prin îndatorarea României la FMI, la ordinul lui Traian Băsescu – au un nivel de vârf. Prima tranşă a împrumuturilor are un vârf chiar în anul 2013. Vom mai găsi bănci la care să ne-mprumutăm? Greu de spus.
Şi apoi, inclusiv FMI a recunoscut gravele erori comise în cazul Greciei. Ceea ce nu exclude ca pe viitor să procedeze la fel şi în cazul României. Şi apoi, Traian Băsescu se tot contrazice. Când era împotriva FMI, ca apoi să se schimbe brusc. El nu ştie că prietenul lui maghiar Viktor Orban a procedat la fel precum primul ministru Tăriceanu şi a rupt înţelegerea cu FMI?
În continuare, îl credităm pe Victor Ponta ca pe un politician de mare perspectivă. Faptul că acum îl laudă Traian Băsescu nu mi se pare de bun augur. Să nu fie vorba de vreo capcană!? Pentru mine, brusca schimbare de atitudine a Băsescului nu-i un semn bun.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here