Fără reţete gratuite şi compensate la Gorj

184

farmacie2Până ieri toate unităţile farmaceutice din judeţul nostru eliberau reţete gratuite şi compensate. Din 25 iulie, însă, reprezentaţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj au anunţat că s-a epuizat fondul pentru reţetele cu şi fără contribuţie personală.

Prin urmare, farmaciştii gorjeni nu vor mai putea elibera medicamente pe reţete gratuite şi compensate, pentru că acestea nu vor mai fi decontate.

Potrivit informării transmise de reprezentanţii CJAS Gorj, „începând din data de 25 iulie s-au epuizat fondurile alocate pentru eliberarea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, precum şi prevederile bugetare pentru Programul Naţional de Diabet Zaharat şi Boli de Nutriţie”. Astfel, dacă până ieri toate farmaciile eliberau medicamente pe reţete gratuite şi compensate, începând cu această dată bolnavii vor fi nevoiţi să-şi plătească integral tratamentele. „În cursul dimineţii de 25 iulie am fost anunţaţi că nu se mai eliberează, în judeţul Gorj reţete compensate”, confirmă Ileana Dumitrescu, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Gorj. Totodată, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Gorj a spus că cei de la CJAS i-au convocat pe farmacişti, marţi, la o şedinţă pentru a discuta mai multe detalii despre această situaţie. Între timp, farmaciştii nu mai pot să le dea bolnavilor medicamente pe reţete gratuite şi compensate deoarece acestea nu vor mai fi decontate. „Oamenii vin şi mai solicită reţete, noi avem pe stoc medicamente, dar nu le putem elibera, pentru că riscăm să nu ne încasăm banii”, explică Ileana Dumitrescu, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Gorj.

Rectificarea bugetară, aşteptată de farmacişti

Din această situaţie, total neplăcută pentru bolnavi, se va putea ieşi odată cu rectificarea bugetară. Numai rectificarea bugetară i-ar putea ajuta pe aceştia să „supravieţuiască” şi le-ar permite să continue eliberarea medicamentelor gratuite şi compensate. „Aşteptăm rectificarea bugetară şi am înţeles că urmează să apară. În august a fost până acum rectificarea şi probabil tot în august va fi şi anul acesta”, a spus preşedinta Colegiului Farmaciştilor Gorj.

Au venit banii pentru reţetele din septembrie 2010

La începutul acestei luni farmaciştii gorjeni au primit jumătate din banii pentru reţetele eliberate în luna septembrie a anului trecut. La momentul respectiv acestora li se promisese că vor primi restul de bani până la mijlocul lunii iulie. Din fericire, această promisiune s-a concretizat. „Săptămâna trecută ne-a dat diferenţa de bani pentru reţetele din septembrie 2010. Este vorba despre cealaltă jumătate din suma pe care nu au reuşit să ne-o dea la începutul lunii, aşa cum se obişnuia”, a precizat Ileana Dumitrescu. Chiar dacă vin cu întârziere, banii pentru reţetele eliberate pe parcursul anului trecut intră constant în conturile farmaciştilor, ceea ce creează o stare de stabilitate şi siguranţă, aceste sume fiind foarte importante pentru unităţile farmaceutice.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here