Fără controale printre firmele din Gorj pentru specialiştii în deşeuri

406

În timp ce comisarii Gărzii de Mediu din câteva judeţe ale ţării au trecut la aplicarea de amenzi în urma unor controale efectuate pentru o lege intrată în vigoare încă din 2011, republicată anul trecut, şi care obligă firmele şi instituţiile publice din ţară să aibă cel puţin un angajat specializat în managementul deşeurilor, la Gorj astfel de controale nu au fost efectuate. Valoarea amenzilor poate merge până la suma de 30.000 de lei pentru firmele care nu respectă legislaţia. Potrivit Legii 211/2011, “deţinătorii/producătorii de deşeuri persoane juridice, comercianţii, precum şi operatorii economici au obligaţia să desemneze o persoană din rândul angajaţilor proprii care să urmărească şi să asigure îndeplinirea obligaţiilor prevăzute de prezenta lege sau să delege această obligaţie unei terţe persoane”.
Conform lui Gheorghe Sanda, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Gorj, la nivelul judeţului nu a existat din 2011 încoace nicio tematică de control: “Nu se pune problema de amenzi aplicate la instituţii ori la firme pentru specialiştii angajaţi pe managementul deşeurilor. N-am avut nicio tematică de control pe legea asta, dar din câte ştiu, marii angajatori din judeţ au aceşti specialişti în managementul deşeurilor”.
Lista deşeurilor pentru care este nevoie de un specialist include becuri, ambalaje de carton şi plastic, componente de calculator sau hârtie pentru imprimantă, adică obiecte pe care le utilizează orice firmă. Un statut special, definit de alte legi, au doar cei care lucrează cu deşeuri foarte poluante cum ar fi anvelopele, resturile de origine animală, substanţele toxice sau materialele radioactive. Tot conform legislaţiei, omul desemnat ca “responsabil cu gestionarea deşeurilor” trebuie să parcurgă un curs de specialitate ţinut de persoane în domeniu. Specializarea în domeniul gestionării deşeurilor, inclusiv a deşeurilor periculoase se obţine prin absolvirea unor cursuri de specialitate organizate de către organisme autorizate de Autoritatea Naţională pentru Calificări.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here