Fără apă la program într-o comună aflată la doi pași de Târgu-Jiu

1051

Locuitorii comunei Scoarța nu vor mai avea apă potabilă la program, pe timp de secetă. Autoritățile locale au alocat deja bani de la buget pentru forarea unui nou puț în satul Lazuri. Astfel, promite primarul Ion Stamatoiu, va fi asigurat necesarul de apă în toată comuna, mai ales în perioada verii, când consumul este mare, iar seceta îndelungată îi lasă pe oameni fără apă la robinet.

Comuna Scoarța, aflată la nici 20 de kilometri de municipiul Târgu-Jiu, va beneficia de extinderea sistemului de alimentare cu apă. Autoritățile locale au scos deja la licitație lucrările de execuție a unui puț de apă în satul Lazuri.
Investiția este estimată la peste 450.000 de lei, fără TVA, firmele de construcții având termen până pe 9 decembrie să depună ofertele. Fondurile sunt exclusiv din bugetul local.

Apă cu porția
Primarul Ion Stamatoiu spune că localnicii nu vor mai avea de suferit pe timpul secetei, odată cu finalizarea acestei așteptate investiții.
Comuna are în componență 11 sate, cu peste 5.000 de locuitori, iar în perioadele de concedii și în weekend-uri, un număr important de locuitori flotanți din Târgu-Jiu locuiesc în Scoarța, zonă aflată în continuă extindere, aici ridicându-se în ultimii ani numeroase case de vacanță și pensiuni.
„Sunt probleme cu alimentarea cu apă în perioadele de secetă. Anul acesta mai puțin, doar două săptămâni am dat apă la program, dar, într-adevăr, pe perioada verii ajunsesem și la două zile fără apă, o zi, da”, ne-a declarat primarul Stamatoiu.

Două terenuri pentru noul foraj
Primăria a achiziționat două terenuri în satul Lazuri, pentru realizarea acestui foraj. „Noi am cumpărat două terenuri în satul Lazuri. De un an ne tot căznim, dar au fost ceva probleme cu documentația, detalii tehnice, dar am reușit în sfârșit să intrăm în linie dreaptă, fiindcă era o dorință de-a noastră și o promisiune de-a mea, practic. O să forăm un singur puț în prima fază, să vedem dacă asigurăm debitul de apă pentru a suplimenta pe zona Scoarța până la Budieni, pentru a avea apă 24 din 24 de ore la nivelul întregii comune. Forajul va fi în satul Lazuri, iar apa de acolo o vom distribui către toată comuna, și spre Bobu, dacă este cazul, unde avem foraj care asigură 99% din necesar pe timp de vară, problemele cele mai mari fiind însă pe zona Scoarța – Copăcioasa – Budieni. Dacă nu va fi suficient, anul viitor vom mai fora încă un puț, având în vedere că avem cumpărate cele două terenuri. Avem niște foraje în zona Copăcioasa, care nu pot să asigure debitul de apă pe timp de vară”, mai susține Ion Stamatoiu.

Asfalt până la ultima casă
În prezent, autoritățile locale lucrează și la o asfaltare de drumuri, fiind prins inclusiv satul Lazuri. „Avem în prezent o asfaltare de 7,4 kilometri, de la Piștești până la Lazuri, dar, din cauza vremii, de abia am reușit să lucrăm în trei sate. Am avut un proiect de asfaltare pe sate, de 9,03 kilometri, însă doar partea de jos a satelor respective, iar acum completăm până la ultima casă, cu podețe, cu rigole, investiția fiind din fonduri guvernamentale, pe PNDL II”, a completat Ion Stamatoiu, primarul menționând că a depus inclusiv proiecte pentru introducere rețea gaze naturale și canalizare în toată comuna.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here