Gorjenii arestați preventiv luna trecută de anchetatorii din Sălaj pe motiv că ar fi încercat să păcălească mai mulți primari din județul respectiv cu contracte de consiliere pe probleme de integritate, aceștia prezentându-se ca fiind inspectori de integritate, au putut să petreacă sărbătorile de iarnă acasă. Judecătorii de la Tribunalul Sălaj și Curtea de Apel Cluj au decis, pe rând, ca toți cei cinci inculpați din dosar să fie plasați în arest la domiciliu, mandatele fiind valabile până pe 21 ianuarie, pe la mijlocul lunii viitoare urmând să se pună în discuție, cel mai probabil, o eventuală prelungire a acestora sau luarea altor măsuri preventive față de cei în cauză.
Solista de muzică populară Daniela Bersu a fost trimisă în judecată de procurorii sălăjeni alături de Cătălin Adrian Ionescu, Ion Matei Glăvan, Cătălin Petrișor Catrinoiu și Vasile Lucian Boian, ultimii doi fiind considerați ca fiind capii rețelei. De altfel, cei doi au și fost arestați la câteva zile după ce procurorii îi încătușaseră pe primii trei, cu toții fiind acuzați acum de constituirea unui grup infracțional organizat și tentativă de înșelăciune. Unora dintre ei li s-au reținut și câte 23 infracțiuni de acest gen comise în Sălaj, în funcție de câți primari au reușit să fraierească și să îi convingă să semneze cu ei contracte în valoare de peste 800 de dolari anual. Contractele erau făcute și pe o perioadă de 4 ani, doar unul dintre primari, fost ofițer de poliție, fiind ceva mai sceptic, el fiind și cel care a cerut o anchetă pentru a vedea dacă ce semnează este legal sau nu.
Două firme ai căror angajați erau cei cinci și care aveau denumiri menite să îi inducă în eroare pe primari au fost și ele trimise în judecată. Astfel, SC Programul pentru Sporirea Capacităţii Administrative SRL şi SC Centrul pentru Activitatea Avertizorilor de Integritate SRL, ambele cu sediul în Bucureşti, reprezentate legal de către Catrinoiu Cristian Ovidiu, sunt acuzate de procurori de săvârşirea infracţiunilor de tentativă la infracţiunile de înşelăciune (23 de infracţiuni) şi constituirea unui grup infracţional organizat. Contractele pe care primarii sălăjeni le semnau aveau denumirile celor două firme pe ele, dar fără mențiunile de “SC” și “SRL”, ceea ce îi inducea în eroare.
După izbucnirea scandalului, Agenția Națională de Integritate s-a văzut nevoită să facă unele precizări, menite să ducă la evitarea unor astfel de situații în viitor. “Inspectorii de integritate nu realizează controale tematice la sediile instituțiilor sau autorităților publice. Activitatea administrativă a inspectorilor de integritate se desfășoară exclusiv la sediul Agenției Naționale de Integritate din București. Potrivit prevederilor legale care normează activitatea Agenției Naționale de Integritate și a procedurilor operaționale interne, inspectorii de integritate verifică persoanele care au obligația declarării averilor și a intereselor, și nu instituții publice. De asemenea, inspectorii de integritate comunică în scris cu persoanele față de care s-a declanșat procedura de evaluare, precum și cu persoanele fizice sau juridice cărora le sunt solicitate informații relevante evaluării, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 176/2010”, a menționat ANI.
Gelu Ionescu