Expunerea prelungită la soare, risc crescut pentru cancerul de piele

280

Mii de persoane din judeţul nostru se regăsesc în statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), având o formă de cancer. La sfârşitul trimestrului I din acest an, 7.304 cazuri de cancer au rămas în evidenţele medicilor gorjeni, dintre acestea 345 fiind persoane cu cancer de piele. Medicii atrag atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă expunerea prelungită la soare.

Este vară și tendința majorității persoanelor este de a „alerga” după bronzul perfect. Pentru a nu își pune viața în pericol, medicii atrag atenția asupra faptului că o expunere prelungită la soare înseamnă un risc crescut pentru cancerul de piele. Tocmai de aceea, în această perioadă a anului ar trebui acordată mai multă atenție protecției solare. „În vederea protejării de radiaţiile solare: „Evitaţi expunerea excesivă la soare în orele de vârf (11.00-17.00); căutaţi umbra; purtaţi pălărie; purtaţi haine pentru protecţie care acoperă cât mai mult din suprafaţa corpului; purtaţi ochelari de soare; folosiţi corect produsele pentru protecţie solară; protejaţi sugarii şi copiii. NU expuneţi direct la soare sugarii şi copiii mici, aceştia trebuie să rămână la umbră”, a menţionat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Gorj. Este recomandat ca pe lângă cremele de plajă să folosim mijloace de protecţie suplimentare, precum ochelari de soare, pălării. Totuşi, chiar dacă folosim aceste produse care ne protejează de radiaţii, medicii ne atrag atenţia că utilizarea cremelor, ochelarilor şi pălăriilor nu înseamnă că este permisă prelungirea expunerii la soare.

Sute de gorjeni, diagnosticați cu cancer de piele
Cancerul afectează mii de persoane numai la nivelul judeţului nostru. Boala canceroasă apare ca urmare a diviziunii necontrolate a anumitor celule cu caracteristici aparte, determinând astfel apariţia unei mase tumorale. Aceste celule de la care porneşte diviziunea necontrolată au denumirea de celule primare. Dintre celulele primare ce formează tumora se pot desprinde celule care pot intra în circulaţie însămânţând alte zone şi dând naştere unor tumori secundare, denumite metastaze. Celulele tumorilor metastatice păstrează tipul celor primare din tumorile de provenienţă. Conform statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, la nivelul judeţului nostru sunt 345 de cazuri de cancer de piele, dintre care 174 sunt femei. De asemenea, din totalul de 345 de cazuri, 221 provin din mediul rural.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here