Expoziţia “Avant Brâncuşi”, vernisată la Târgu-Jiu

712

Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare “Constantin Brâncuşi” şi Institutul Francez din Timişoara au organizat, marţi seară, la Muzeul de Artă din Parcul Central, vernisajul expoziţiei de etnosculptură “Avant Brâncuşi/Înainte de Brâncuşi”.

Partenerii evenimentului au fost Uniunea Artiştilor Plastici din România filiala Târgu-Jiu, Muzeul Judeţean Gorj “Alexandru Ştefulescu” şi Casa Corpului Didactic Gorj. Operele artistului timişorean Mihai Donici şi simbioza dintre cultura românească şi cea franceză au adus un plus şi pentru promovarea Târgu-Jiului ca oraş cultural.
“Evenimentul se înscrie în ordinea evenimentelor omagiale Brâncuşi. Expoziţia poartă un titlu sugestiv şi interesant; este organizată împreună cu Institutul Francez din Timişoara, în prezenţa sculptorului Mihai Donici, arhitect profesor la Universitatea de Vest din Timişoara, în prezenţa lui Daniel Malbert, directorul Institutului Francez. Credem că, în felul acesta, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare Constantin Brâncuşi face încă un pas important în ceea ce priveşte promovarea oraşului Târgu-Jiu ca oraş cultural şi, în special, a lui Brâncuşi în acest spaţiu francofon; se ştie foarte bine că între România şi Franţa există vechi legături culturale, iar Brâncuşi este liantul care ne leagă de acest spaţiu cultural extraordinar al Franţei”, a declarat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului “Constantin Brâncuşi”.

donici2Lucrările, expuse o lună de zile
Lucrările de etnosculptură ale arhitectului timişorean Mihai Donici vor rămâne la Târgu-Jiu o lună de zile, acestea amintind de lumea formelor brâncuşiene prin tehnica “ready made”. “Conceptul expoziţional pe care l-am denumit etnosculptură este deja la a cincea manifestare şi, de obicei, combină artefacte din cultura populară în diferite ipostaze. În această situaţie, expoziţiei i-am spus Avant Brâncuşi pentru că ea a fost prezentată şi la Centrul Cultural Francez din Timişoara, la Institutul Francez, pentru că Brâncuşi este un artist francez de origine română. Am ţinut foarte mult ca expoziţia să ajungă într-un spaţiu francez, dar să ajungă şi la Târgu-Jiu pentru a se întoarce la origini. Din imaginile filmate în expoziţie se observă că aceste artefacte populare sunt combinate în tehnica «ready made» pentru a aminti de formele brâncuşiene printr-o frumuseţe intrinsecă a elementelor de lemn. Acestea sunt contemporane cu Brâncuşi, sunt foarte vechi, n-am putut decât să le recuperez şi să le pun în valoare pentru a sugera lumi diferite”, a declarat autorul operelor de etnosculptură, Mihai Donici.
În cadrul evenimentului, muzicianul Vlad Alecsandru Colar, component al Filarmonicii din Timişoara, a susţinut un recital de flaut cu piese din creația lui Dinu Lipatti, și, în primă audiţie la Târgu-Jiu, piesa compozitorului timișorean Gabriel Mălăncioiu – “Flauros. Omagiu lui Constantin Brâncuşi”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.