Explozie cu cauze necunoscute la Turceni

392

DSCF2268Un magazin din Turceni a fost făcut ieri praf şi pulbere de o explozie ale cărei cauze nu sunt încă ştiute. Echipele Distrigaz Sud şi ale ISU Gorj implicate în stabilirea cauzelor respective ar urma să reia azi operaţiunile în urma cărora să ajungă la o concluzie, munca lor fiind îngreunată de modificările aduse la o conductă de gaze, dar şi de o butelie găsită în spaţiul comercial care, acum, nu mai există.

Explozia de ieri este cea mai gravă de acest gen din puţinele care au avut loc în judeţ în ultimii ani. Un bărbat de 55 de ani a fost grav rănit, el fiind proprietarul spaţiului comercial. Deflagraţia a putut fi auzită pe o rază de sute de metri, unii dintre localnici fiind convinşi că este vorba despre un cutremur. Martori oculari au precizat că bucăţi din spaţiul comercial au fost aruncate prin aer la zeci de metri distanţă, geamurile şi, parţial, ţigla de pe casele învecinate fiind, de asemenea distruse. Mai multe persoane s-au declarat şocate după producerea exploziei, printre ele fiind şi un băiat de 10 ani, aflat în casa de vizavi de magazinul distrus, minorul aflându-se chiar în dreptul unei ferestre sparte de suflul deflagraţiei. Părinţii acestuia au menţionat că băiatul este marcat psihic.

Echipe ale ISU Gorj şi Distrigaz Sud au fost prezente în zonă ieri toată ziua pentru a curăţa locul de moloz şi pentru a stabili cauzele incidentului. Mai mulţi angajaţi ai Distrigaz Sud au săpat pe parcursul zilei în preajma magazinului distrus de explozie pentru a scoate la suprafaţă conducta de gaze care trece prin zonă şi peste care, în timp, patronul magazinului a turnat beton. Reprezentantul firmei de gaze, Tudor Băloi, dădea aseară ca foarte posibil ca operaţiunile să fie întrerupte odată cu lăsarea serii şi reluate în această dimineaţă.

DSCF2274„Pe întuneric nu vom putea lucra în condiţii optime şi, atunci, am convenit ca să reluăm lucrul luni dimineaţa, dacă până la sfârşitul zilei nu vom ajunge la o concluzie. Primele măsurători pe care le-am făcut nu indică scăpări de gaze în reţea, dar facem toate verificările posibile pentru că, din câte am înţeles, conducta ar fi fost modificată în timp”, a menţionat Băloi. Reprezentanţii Distrigaz Sud au fost informaţi de localnici despre faptul că, la începutul anilor 2000 proprietarul magazinului distrus în explozia de duminică avea o firmă care executa lucrări la instalaţii de gaze. Firma respectivă ar fi modificat, în timp, conducta care trecea prin faţa magazinului, ţeava fiind îngropată într-un strat gros de beton, fără ca spaţiul comercial să fie alimentat de la reţea. În plus, în magazin a fost găsită o butelie, despre care rudele proprietarului spuneau că este goală. Chiar şi aşa, puţini erau cei care credeau că gazele dintr-o butelie puteau distruge o placă de beton extrem de bine realizată…

Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here