Exerciții de apărare împotriva unor inundații majore – Simulare

1366

Apele Române Jiu au desfășurat un exercițiu de simulare privind apărarea în caz de inundații majore.

Astfel, „în timpul exercițiului de simulare privind apărarea împotriva inundațiilor, specialiștii Apele Române Jiu verifică și starea (cum se comportă) construcțiile hidrotehnice din bazinul hidrografic Jiu, în punctele considerate critice, din județul Gorj și județul Dolj, pe sectorul de râu cuprins între S.h. Sadu – baraj Ișalnița. Mai exact, se monitorizează punctele critice din zonele de risc, conform planurilor de apărare și luarea măsurilor operative care se impugn”, a comunicat instituția.
De asemenea, exercițiul se desfăşoară în perioada 14 – 16 noiembrie 2023, simularea producerii inundaţiilor fiind în bazinul hidrografic al râului Jiu, între localitățile Turcinești, județul Gorj și Coțofenii din Dos, județul Dolj.
”Scopul acţiunii este verificarea modului de funcţionare a fluxului informaţional meteorologic şi hidrologic de avertizare – alarmare a populaţiei, a modului de conlucrare a tuturor structurilor implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii și a modului în care administraţia publică locală cunoaşte procedurile elaborate pentru managementul riscului la inundații. Pentru îndeplinirea scopului exercițiului, s-au luat ca ipoteză următorii parametri definitorii:
– depăşirea pragurilor critice de precipitaţii sub formă de averse căzute pe un sol umed în bazinul hidrografic al râului Jiu;
– instabilitate accentuată a vremii cu intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, însoţite de fenomene (oraje, grindină);
– atingerea şi depăşirea cotelor/ fazelor de apărare pe râul Jiu la stațiile hidrometrice: Sadu, Rovinari, (județul Gorj), Filiași și Răcari (județul Dolj).
În acest sens, pentru îndeplinirea condiţiilor de desfăşurare a exerciţiului pe râul menţionat, s-au prognozat și creșteri bruște de niveluri și debite cu depăşirea iminentă a cotelor de inundație și a cotelor la staţiile hidrometrice: Sadu, Rovinari, Filiași și Răcari. Astfel, datorită creșterii bruște a nivelurilor și debitelor cu depăsirea cotelor de apărare, viitura înregistrată pe râul Jiu va produce și pagube din revărsare, afectând anumite suprafețe ce aparțin localităţilor specificate în scenariul exercițiului de simulare: Turcinești, Târgu Jiu, Rovinari, Bâlteni și Turceni din judeţul Gorj, respectiv Filiași, Braloștița, Brădești, Scăești și Coțofenii din Dos din județul Dolj. În data de 14 noiembrie a.c., Dispeceratul S.G.A. Gorj, respectiv Dispeceratul A.B.A. Jiu (cu rol de dispecerat pentru S.G.A Dolj) au intrat în dispozitiv de alertă hidrologică la dispoziția conducerii Apele Române Jiu și au transmis la rândul lor avertizările hidrometeorologice, conform fluxului informațional operativ decizional, atât în interiorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj, cât și la nivelul administrației locale: prefectura, primăriile vizate. Mai exact, declanșată fiind starea de alarmă ce a condus la intrarea în situația operativă a Comitetelor pentru Situații de Urgență, președinții CJSU din județul afectat, respectiv Gorj, coordonează desfășurarea activităților și măsurilor excepționale ce se impun”, au explicat specialiștii instituției.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.