Eveniment editorial – Încă o CEAȘCĂ DE CAFEA nemuritorului Ion Cănăvoiu

1197
SANYO DIGITAL CAMERA

Am publicat recent niște însemnări despre Festivalul de umor Ion Cănăvoiu, ajuns la a XXVII-a ediție și internațional de astă dată și am uitat ceva. Un ceva esențial, pentru că a fost prima publicație – fie ea și un Minilunar cultural, literar, artistic, precum CEAȘCA DE CAFEA – ce l-a omagiat pe regretatul și Poetul răzvrătit Ion-Jean Cănăvoiu.

Fondatorul Ceștii de cafea, ajunsă la Anul 14, octombrie 2019, nr. 192, generosul Poet, Actor al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”, l-am numit pe bunul meu amic George Drăghescu, face o treabă minunată. Și rară în aceste vremuri.
Editorul George Drăghescu este sprijinit de Secretarul de redacție Grig M. Dobreanu și Redactorul asociat Ion Popescu-Brădiceni. Mă rog, nu știu ce s-ar întâmpla dacă nu ar avea un sponsor da bază în C.J.C.P.C.T., Director scriitorul polivalent Ion Cepoi. Mai adaug că CEAȘCA DE CAFEA oferită, de astă dată omagierii regretatului Ion Cănăvoiu apare ca Supliment al revistei SERILE LA BRĂDICENI.
Și acum, se cuvine să trecem în revistă măcar câteva dintre strălucitele prezențe așternute în cele 24 de păginuțe mici, aducătoare aminte de Biletele de papagal ale genialului Poet, prozator și pamfletar nepereche Tudor Arghezi, cu obârșii gorjene în Târgu-Cărbunești.
Prima copertă, firesc, îi este dedicată imaginii unui poet cu ochelari, mustață balzaciană – cum a observat Nicolae Brânzan – Șfichiuitorul epigramist Ion Cănăvoiu, văzut în alb și negru de harul maestrului în portrete-șarjă care este Grigore Haidău.
Pe pagina a treia și pe următoarele trei ne delectăm – noi, cititorii mai în vârstă – cu un pamflet în versuri „Uneltele”, marca inconfundabilului Ion Cănăvoiu. Și am ajuns la păginuța 7, în care admirăm un alt portret șarjă semnat de caricaturistul constănțean Leonte Năstase, al poetului-pamfletar Geo Filiș, colaborator al cotidianului Gorjeanul, artist ce se revendică din Mantaua lui Jean Cănăvoiu. Poetul și înțeleptul băcăuan Ovidiu Genaru ne răsfață cu două păginuțe de Schițe microscopice. Apoi, Marian Dobreanu închină o odă „La gura cramei…”, locul de unde el se inspiră cel mai mult. Nici epigramistul Gabi Roșianu nu se ferește de adevăr în catrenul intitulat „Credincios”: //Vinul mult băut tot anul/ E dușmanul sănătății;/ Bun creștin și stâlp cetății,/ Eu chiar îmi iubesc… dușmanul!” Ba facsimilate, ba culese pe calculatorul Secretarului de redacție Grig M. Dobreanu, Patriarhul(nu are gen feminin!) epigramei românești, gorjeancă după obârșii, Elis Râpeanu ne atrage atenția cu o „Atenționare”: //De nu scrii epigrame bune, roiu!/ Notează bancuri că le scrii ușor/ Și nu uita ce spus-a Cănăvoiu:/ E greu să fii major în gen minor”!
Îi mai putem citi și admira pe epigramiștii Gheorghe Bâlici din Republica Moldova, pe Elena Mândru – Iași, pe Petre Gigea-Gorun din Cetatea Băniei, fost ambasador al României la Paris, pe Grigore Lupescu, pe Marian Dobreanu, pe Nelu Vasile și Grigore Tunșanu.
O șarjă-portret ni-l arată pe Poetul, publicistul și Omul dedicat culturii Gorjului – Ion Cepoi, văzut în tușe policrome de ȘAI. Adică de clasicul în viață Aurelian Iulius Șuță-ȘAI, grafician cu mari disponibilități și familist convins. Până la proba contrarie! Ne-am cam lungit și nu-mi pare rău. Mai apar niște imagini de la Festivalul de Umor „Ion Cănăvoiu” 2018: Nichi Ursei și Elis Râpeanu, Petre gigea-Gorun și Petre Ion Florin Vasilescu, Adrian Frățilă cu Șuță Aurelian Iulius-ȘAI, apoi Horia Gârbea, Ion Cepoi, Any Drăgănoiu și Vasile Larco, plus Marian Drăghici singur dacă n-ar fi în fața Bibliotecii Ion Cănăvoiu.
La final, o chintesență:
Epigrama
Epigrama? Proiectil
Pregătit minuțios,
Cu trei versuri de trotil
Și al patrulea – focos!
Ion Cănăvoiu
A consemnat pentru Măriile Voastre, cititorii ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here