Eveniment comemorativ la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu: „In Memoriam Cătălin Haidău – Erou Martir”, 26 noiembrie 2019

1645

Marți, 26 noiembrie 2019, începând cu ora 11.00, timp de două ore, Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu a fost gazda unui eveniment comemorativ deosebit.
În curând se vor împlini 30 ani de la Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății din 1989. Data de 22 decembrie va fi prilej de sărbătoare pentru mulți români, dar, sunt momente de grea durere pentru cei care au avut în familie „Eroi martiri”. Unii au fost militari în termen, alții elevi în școlile militare, alții ofițeri în Academia Militară, dar și civili.
Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” prin Filiala Județului Gorj, alcătuită din: col. (r.) dr. ing. Walter Loga, prof. Grigore Haidău, prof. dr. Ion Mocioi, lt. col. (r.) Gheorghe Bușe, lt. col. (r.) Ovidiu-Gabriel Ghindă și ec. Lavinia Ghindă, dir. Viorica Ionescu și ing. Vasile Ionescu alături de Filiala Județului Dolj, alcătuită din: gl. bg. (r.) Băluță Dumitru, col. (r.) Marinel Florescu, col. (r.) Ion Mogoș și col. (r.) Constantin Zănescu în colaborare cu Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu, unde activează un Cerc „Cultul Eroilor” au căzut de comun acord să organizeze o festivitate de comemorare a Eroului-martir slt. (p. m.) Cătălin Grigore Haidău. Precizez că directorul liceului este profesoara dr. Ana Daria Haidău-Ionescu, sora celui comemorat.
Printre invitații de onoare ai acestui eveniment au fost: domnul Ion Stamatoiu, primarul comunei Scoarța – președinte de onoare al filialei gorjene și domnul Adrian Tudor-Drăghici, viceprimar al Municipiului Târgu-Jiu – membru de onoare al aceleiași filiale.
La ora 11.00, în prezența unor cadre didactice și elevi ai liceului unde a învățat și cel comemorat, clasele primare, domnul profesor Grigore Haidău, tatăl Eroului-martir slt. (p. m.) Cătălin Grigore Haidău a transmis un mesaj de suflet pentru pierderea băiatului său, elev al Școlii Militare de Ofițeri de Artilerie Antiaeriană de la Brașov, care a murit împușcat în noaptea de 23 spre 24 decembrie 1989, la Brașov, în condiții încă neelucidate de Procuratura Română. A prezentat apoi Expoziția document „SOLDATUL ROMÂN ÎN SFÂNTUL NOSTRU RAZBOI 1916-1919”, o reproducere în culoare și tuș de către profesorul și caricaturistul gorjean Grigore Haidău după desene alb-negru realizate de Ary Murnu (n. 1 ianuarie 1868, Veria, Grecia – d. 17 noiembrie 1957, București), în 1928.
La finalul vizitării expoziției expuse în curtea liceului, un semnal de trompetă, transmis de plutonierul adjutant (r.) Bădescu, anunța următorul moment comemorativ și anume, depuneri de coroane la bustul Eroului-martir slt. (p. m.) Cătălin Grigore Haidău, situat în curtea liceului. A urmat un moment de reculegere și câteva fotografii de grup pentru amintirea desfășurării acestui eveniment comemorativ.
Am urcat cu toții la etajul unu al clădirii liceului, unde, pe melodia Imnului Eroilor, interpretată de corul liceului „Orpheus”, dirijat de profesoara Buliga Loredana, a fost dezvelită o placă comemorativă de către prof. Ana Daria Haidău-Ionescu și col. (r.) dr. ing. Walter Loga. Deasupra plăcii este montat Însemnul Aducerii Aminte.
Pe placă este trecut textul ultimei scrisori a lui Cătălin Grigore Haidău, o scurtă caracterizare a acestuia făcută de col. prof. dr. Ioan Vlad, de la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” – Brașov, la 6 iunie 2002 și copia brevetului de înaintare post-mortem la gradul de sublocotenent a „Eroului-martir”.
Redau, integral, acest brevet: ROMÂNIA, MINISTERUL APĂRĂRII NAȚIONALE, Familiei HAIDĂU, Spre înaltă cinstire ostășească, prin ordinul nr. 1 din 14 ianuarie 1990 am înaintat post-mortem la gradul de sublocotenent pe elev caporal HAIDĂU GRIGORE CĂTĂLIN, Erou jertfit pe altarul libertății și demnității românești. Numele lui va înnobila peste timp Revoluția română din 22 Decembrie 1989, iar luptele duse pe care le-a săvârșit vor sta drept pildă ale ostașilor, vor intra în Panteonul nemuririi neamului.
Recunoștință vouă, celor alături de care a trăit și s-a format acest minunat cetățean. Glorie Eroului României Libere!
Semnează Ministrul Apărării Naționale, General de Armată Nicolae MILITARU.
Panoul acesta a fost realizat de Stochițoiu Elena – Giurm.
Ne-am deplasat cu toții în sala de festivități a liceului unde s-au semnat Parteneriate de colaborare între Filiala Județeană Gorj, reprezentată de col. (r.) dr. ing. Walter LOGA – președintele acesteia, și Primăria Scoarța, reprezentată de domnul primar Ion STAMATOIU, și Filiala Județeană Dolj, reprezentată de col. (r.) Marinel FLORESCU – președintele filialei.
A urmat un frumos program artistic intitulat „Suflet de Erou” realizat de elevii și cadrele didactice ale liceului.
Corul liceului „Orpheus”, dirijat de profesoara Buliga Loredana, a intonat Imnul Național și Imnului Eroilor. Profesorul Pasăre Dumitru a interpretat o doină la nai, iar eleva Grindeanu Ioana din clasa a IX-a, a interpretat piesa de canto clasic „Cât e muntele de nalt” de Tiberiu Brediceanu, acompaniată la o pianină de profesoara Niculete Ramona. Eleva Țărăngoiu Mădălina din clasa a XI-a, a interpretat la chitară, melodia „Maria Luisa” de Julio Salvador Sagreras, iar eleva Ciobanu Elena Teodora din clasa a IV-a, a interpretat la violoncel melodia „Mazurka” acompaniată la pian de profesorul Ciobanu Tudorel. A urmat, elevul Gogan Denis din clasa a IX-a, care a interpretat la vioară o „Bagatelă” de I. Scărlătescu, acompaniat la pianină de profesoara Niculete Ramona. Eleva Burduhosu Ema din clasa a XII-a, cea care a fost și prezentatoarea acestui program, a interpretat piesa de canto clasic „Când perdeaua dragii mele” de Alfred Alessandrescu, cu acompaniamentul muzical al profesorului Marinescu Viorel, la pian. Tot la pian, elevul Firoiu Andrei, din clasa a IX-a, a interpretat „Melodii lăutărești”. Finalul programului artistic a fost realizat de Grupul vocal „Gorjencele” condus de profesoara Nicoleta Lăcătușu și acompaniat de soțul acesteia, profesorul Emil Lăcătușu. Artiștii au fost răsplătiți cu aplauze furtunoase de către publicul spectator. Organizatorii acestui spectacol artistic au fost profesorii: Betej Alina Diana și Ciobanu Tudorel.
La final, col. (r.) dr. ing. Walter LOGA a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui eveniment comemorativ, în mod special gazdei noastre, directoarea Ana Daria Haidău-Ionescu, căreia i-a înmânat și o Medalie Comemorativă cu prilejul aniversării Centenarului Asociației „Cultul Eroilor”. Pentru a rămâne veșnic în amintirea noastră și a urmașilor noști, am imortalizat acest eveniment și într-o fotografie de grup alături de elevele Grupului vocal „Gorjencele”.
Închei prin a adresa familiei îndurerate, un pios omagiu „Eroului-martir” slt. (p. m.) Cătălin Grigore Haidău, iar noi, cei de la Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filialele Județului Gorj și Dolj, vom fi mereu alături de familia Haidău și-l vom evoca pe Cătălin, ori de câte ori avem prilejul, alături și de ceilalți 15 Eroi-martiri ai Gorjului, dar și ai țării. Recunoștință vouă, celor alături de care a trăit și s-a format acest minunat tânăr, Cătălin Grigore Haidău. Glorie Eroilor României Libere!
Lt. col. (r.) Gheorghe BUȘE, secretarul executiv A.N.C.E. „R.M.” Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here