La sfârşitul săptămânii trecute, conducerea Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) Târgu-Jiu a anunţat că circulaţia rutieră se va relua pe DN 67 C la sfârşitul lunii mai, termenul stabilit fiind de Rusalii. O porţiune însemnată din Drumul Regelui a fost deja deszăpezită.
Transalpina (DN 67C), cunoscută şi sub numele de Drumul Regelui, traversează Munţii Parâng, prin Staţiunea Rânca din Gorj, leagă Oltenia de Transilvania şi este cea mai înaltă şosea din România atingând în Pasul Urdele altitudinea de 2145 metri. Transalpina porneşte din Bengeşti-Ciocadia, judeţul Gorj, comună aflată pe drumul naţional 67, la aproximativ 35 kilometri de Târgu-Jiu. Drumarii gorjeni lucrează de zor pentru deszăpezirea Transalpinei. Au ajuns la kilometrul 41, după Pasul Urdele. Potrivit conducerii Secției Drumuri Naționale (SDN) Târgu-Jiu, pe DN 67 C se va relua circulația la sfârșitul lunii mai. „Directorul regional al DRDP Craiova, Alin Golumbeanu,a solicitat să avansăm un termen, în urma unei analize, pentru reluarea circulației pe Transalpina. Astfel, am decis ca de Rusalii să reluăm circulația pe DN 67 C, acesta dată fiind transmisă și ministrului Transporturilor”, a precizat Ion Tudor, șeful SDN Târgu-Jiu.
Transalpina – perla turismului românesc
DN 67C – Transalpina este cea mai înaltă şi cea mai frumoasă şosea din ţară. Transalpina trece prin staţiunea Rânca, zonă considerată mană cerească pentru turişti, fiind o oază de linişte şi relaxare. Cabanierii din Rânca sunt pregătiţi să îşi întâmpine oaspeţii, ofertele de cazare fiind variate. Turiştii pot face drumeţii şi alte activităţi recreative. Şi localnicii îi aşteaptă pe turişti pe Transalpina, ei scoţând la vânzare produse bio, expuse pe marginea drumului.
Vara, în această zonă sunt amplasate mai multe tonete cu diverse produse, pe modelul celor de pe Transfăgărăşan sau din zona Rucăr-Bran. Preţurile practicate de comercianţii de suveniruri şi produse bio sunt acceptabile, cumpărătorii având posibilitatea de a negocia unele produse. La 2.000 de metri, a fost amenajat chiar un spaţiu comercial unde turiştii pot achiziţiona fructe de pădure, ceaiuri, brânzeturi.
De altfel şi în zona staţiunii Rânca sunt disponibile mai multe puncte comerciale de unde trecătorii pot să cumpere suveniruri şi alte produse.
Minodora Sucea
Drumarii de pe Transalpina, hrăniţi de băciţa Marioara Babu
Angajații Secției Drumuri Naționale (SDN) Târgu-Jiu, care lucrează pe DN 67 C – Transalpina (Drumul Regelui), au avut parte, vineri, de o surpriză neașteptată. Marioara Babu, proprietara celebrei Stâni Ștefanu’, le-a dus mâncare, aceștia servind prânzul în vârf de munte. Drumarii îi mulțumesc băciței pentru gestul de suflet pe care l-a făcut! „A fost o surpriză deosebit de plăcută din partea doamnei Marioara Babu de la Stâna Ştefanu. Aceasta a vizitat echipa de muncitori care acţionează pe Transalpina şi nu a venit cu mâna goală, ci cu coşul plin cu mâncare tradiţională. Îi mulţumim pentru frumosul gest!”, a mărturisit Ion Tudor, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Târgu-Jiu.
La fel ca toţi iubitorii muntelui, băciţa Marioara Babu aşteaptă cu nerăbdare să se circule pe Transalpina, pentru a-şi putea relua activitatea la Stâna Ştefanu.
M.S.