”Eroina de la Jiu”, comemorată în Piața Prefecturii din Târgu-Jiu

427

Ecaterina Teodoroiu a fost comemorată la 101 ani de la jertfa sa. Manifestarea intitulată sugestiv ”Eroina de la Jiu” s-a desfășurat în centrul municipiului, unde au avut loc o slujbă de pomenire și păstrarea unui moment de reculegere în cinstea Ecaterinei Teodoroiu.

”Eroina de la Jiu” a fost comemorată, la data de 22 august 2018, în Piața Prefecturii din Târgu-Jiu, unde s-a ținut un moment de reculegere în memoria Ecaterinei Teodoroiu, urmat de intonarea Imnului de Stat al României, o slujbă de pomenire și un moment evocator intitulat „Cătălina, Cătălina”. Gheorghe Nichifor, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, a susținut Lecția de Istorie, după care a urmat un moment evocator, intitulat „Cătălina, Cătălina”. A fost pentru al doilea an consecutiv în care se desfășoară această manifestare. Evenimentul s-a încheiat cu depuneri de coroane și defilarea gărzii de onoare.

”Eroina de la Jiu”, simbol al vitejiei
Din galeria româncelor eroine, alături de femei tinere din diverse epoci istorice, animate de iubirea de țară și spiritul de sacrificiu, face parte și gorjeanca Ecaterina Teodoroiu (1894-1917). Numită pe drept cuvânt ”Eroina de la Jiu” a îmbrăcat mai întâi uniforma de infirmieră pentru răniți, apoi pe cea de militar al armatei române. Născută în cartierul Vădeni din Târgu-Jiu, într-o familie numeroasă, de oameni simpli, agricultori săraci, având cum spun mărturiile vremii dragoste de carte și puternice sentimente naționale, a participat pentru prima dată la viața ostășească în calitate de cercetașă în Cohorta ”Păstorul Bucur” din București. După intrarea României în Primul Război Mondial, la 15 august 1916, ia parte alături de populația civilă a orașului Târgu-Jiu la episodul din 14 octombrie 1916, cunoscut sub numele de ”Bătălia de la Podul Jiului”.

Din dorința de a-și răzbuna frații, căzuți în lupte, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate activă, fiind luată prizonieră, evadând și fiind rănită în două rânduri. Decorată în spital de Casa Regală, avansată la gradul de sublocotenent, a participat la bătălia de la Mărășești, căzând eroic în luptă la 22 august 1917, conducându-și cu eroism subunitatea. Înmormântată în comuna Fitionești, din județul Putna (Vrancea), osemintele sale au fost strămutate în iunie 1921, la Târgu-Jiu, într-un mausoleu din centrul orașului, realizat de Milița Petrașcu în 1936, cu ocazia sărbătoririi Eroului Neamului și împlinirii a 100 de ani de la răscoala lui Tudor Vladimirescu. Posteritatea Ecaterinei Teodoroiu relevă un personaj de legendă, al cărui patriotism exemplar a fost cinstit prin amenajarea în 1938, a unei case memoriale, în locuința natală din Vădeni, prin opere literare și cinematografice, monumente, acordarea de nume unor instituții de învățământ și cultură etc.

Despre aportul său la Primul Război Mondial s-au scris cărți, studii și articole, dar nimic din toate acestea nu pot reda la adevărata dimensiune spiritul său de sacrificiu și jertfă. Ecaterina Teodoroiu a fost la înălțimea celor mai viteji apărători ai țării noastre.

Pentru dragostea de țară, pentru faptele de vitejie și simțul rar al datoriei și-a îndeplinit ceea ce socotea misiunea ei, până la jertfa supremă, primând “Virtutea de Aur Cercetășească”, titlul de „sublocotenent”, iar la 10 martie 1917, “Virtutea Militară”
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here