Emoții pentru elevii din ultimul an de gimnaziu

647

Săptămână grea pentru elevii de clasa a VIII-a. Zilele acestea se desfășoară simularea probelor din cadrul Evaluării Naționale, pentru ca elevii să vadă cum se desfășoară un examen național și cât de bine pregătiți sunt în momentul de față pentru o astfel de testare.

Simularea Evaluării Naționale a debutat cu proba scrisă la Limba și literatura română, probă la care elevii au primit două subiecte pentru rezolvarea cărora au avut la dispoziție două ore. La primul subiect, la punctul A, elevilor li s-a cerut să răspundă la mai multe cerințe, formulate pe baza unui text de Ion Pillat – ”Vârful dealului”, în timp ce la punctul B li s-a cerut să redacteze o compunere de 150 – 200 de cuvinte în care să motiveze apartenența textului respectiv la specia pastelului. Cel de-al doilea subiect a avut tot două subpuncte. Primul dintre acestea a constat în mai multe cerințe formulate pe baza unui text apărut în Terra Magazin, sub semnătura lui Dănuț Călin – ”Grupa Munților Banatului – Piticii Carpațiilor” . La cel de-al doilea subpunct, elevilor li s-a cerut să redacteze o compunere de 150 – 200 de cuvinte, în care să relateze o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unei excursii. Subiectele pentru simularea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a sunt elaborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, în mod similar modelelor publicate pe site-ul dedicat, încă din luna noiembrie a anului trecut. Subiectele sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de evaluare, dar parcurse până la această dată. Corectarea lucrărilor va fi făcută de către doi profesori din unităţile de învăţământ în care elevii susţin evaluarea, unul dintre profesori fiind cel care predă la clasă, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional.

100 de absenți în Gorj
Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Gorj, la nivelul județului nostru nu s-au înregistrat incidente la simularea probei scrise la Limba și literatura română. S-au înregistrat în schimb circa 100 de absenți. Mai exact, dintre cei 3511 de candidați înscriși s-au prezentat doar 3410. Simularea Evaluării Naționale va continua, astăzi, cu proba de Matematică, iar miercuri, 24 februarie, va avea loc proba la Limba şi literatura maternă (pentru elevii care studiază în limbile minorităţilor naţionale).

Rezultatele, trecute în catalog doar la solicitarea elevilor
Rezultatele vor fi comunicate elevilor în data de 4 martie. Notele obţinute nu se trec în catalog. În situaţia excepţională în care se doreşte consemnarea notei în catalog, elevul trebuie să solicite acest lucru profesorului. În urma analizării rezultatelor, inspectoratele şcolare judeţene vor lua măsuri de monitorizare şi control, dar şi de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune. Reamintim că, anul trecut, la nivel național, 96,17% dintre elevii înscrişi în clasa a VIII-a (adică 180.442 de elevi) au participat la toate probele simulării, iar 50,68% dintre cei prezenţi (91.445 de elevi) au obţinut medii peste 5. Cele mai ridicate procente de promovare s-au înregistrat în judeţul Bacău – 68,56% (rată prezenţă – 99,47%), municipiul Bucureşti – 64% (rată prezenţă – 95,03%), judeţul Giurgiu – 63,8% (rată prezenţă – 92,05%) şi judeţul Bihor – 61,8% (rată prezenţă – 90,36%). Cele mai puţin competitive rezultate (rate de promovare sub 40%) s-au consemnat în judeţele Caraş-Severin (36,27%), Vaslui (38,55%) şi Tulcea (39,89%). În aceste judeţe prezenţa a fost, în medie, de aproximativ 95%.

Simularea Bacalaureatului, în martie
Simularea Evaluării Naționale va fi urmată, în martie, de simularea Bacalaureatului pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a din anul şcolar 2015-2016. Aceasta are următorul calendar: Limba şi literatura română (7 martie), Limba şi literatura maternă (8 martie), proba obligatorie a profilului (9 martie) şi, exclusiv pentru elevii claselor a XII-a, proba la alegere a profilului şi specializării (10 martie). Toate probele sunt scrise. Afişarea rezultatelor va avea loc pe data de 18 martie. Obiectivele simulării examenelor naţionale sunt familiarizarea elevilor cu rigorile evaluărilor pe care le vor susţine la finalul claselor a VIII-a şi a XII-a, stabilirea nivelului real de pregătire atins, precum şi optimizarea actului educaţional.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.