În această după-amiază, la ora 17.00, la Muzeul de Artă Târgu Jiu, va avea loc vernisajul ediției a VII-a a expoziției naționale de arte vizuale ”EGOgrafie”.
În cadrul expoziției pot fi admirate lucrări semnate de mai mulți artiști: Rodica Banciu Regep, Ioana Banciu Russell, Petru Birău, Lorena Caldeș, Cristina Cioplea, Dorina Cioplea, Virgiliu Dan Dimulescu, Eugenia Drăgoi-Banciu, Marcel Duțu, Bogdan Epure, Oana-Cătălina Gavriliu, Ana Daria Haidău Ionescu, Florin Hutium, Rodica Rozalia Jianu, Armand Landh, Lidia Mărgelu, Valer Neag, Cătălin Negrea, Cristina Gloria Oprișa, Lucica Popescu, Paul Popescu, Dan Virgil Scurtu, Daniel-Dumitru Șerban, Mihai Șocu, Ștefan Strâmtu, Viorel Surdoiu, Aurelian Iulius Șuță – ȘAI, Petru Vamanu și Gabriela Voicu. Aceștia participă la expoziție cu lucrări de pictură, sculptură, grafică, ceramică sau textile.
Curatorii expoziției sunt surorile Cristina și Dorina Cioplea. ”Ajunsă la a șaptea ediție, EGOgrafie vă propune, ca de obicei, un amplu proiect național de introspecție și de autodefinire menit să contribuie la o exprimare de tip confesiv. Acest drum inițiatic este clar orientat spre interior, publicul fiind invitat să privească lucrările ca pe niște oglinzi către sine, către o lume interioară exteriorizată într -un mod calculat sau spontan, depinde de caz. Universul stilistic al acestei manifestări artistice este cât se poate de diversificat, publicul având posibilitatea să vizioneze o serie de modalități de exprimare artistică și să reflecteze în liniște despre sine și despre esența lucrurilor înțelese într-un mod total de către artiști și exprimate atât de poetic, într-un altfel de autoportret”, a spus Cristina Cioplea. ”EGOgrafie înseamnă, pentru mine, de câțiva ani, poate unul dintre cele mai importante proiecte pe care le-am realizat. Cu siguranță este un proiect de suflet, care vreau să crească. În ultimii ani se expune mult, cât mai mult și, din păcate, de multe ori prost. Cantitatea a început să ia locul, cu pași repezi, calității. Și asta a fost una dintre capcanele în care am încercat să nu cad, din postura de curator. EGOgrafia, EGOgrafierea, desenarea/schițarea sinelui sunt, probabil, cele mai intime teme artistice pe care le-ar putea aborda cineva, indiferent de tehnică. Lucrările din această expoziție sunt atât de diferite tocmai pentru că artiștii sunt foarte diferiți, iar trăirile lor sunt autentice. S-au dezbrăcat de canoane, de limite impuse și autoimpuse și au venit la EGOgrafie cu lucrări sincere”, a precizat și Dorina Cioplea.
Roxana Lupu