Educaţia…şi Lecţia Vieţii! – «Maxime» și «cugetări», într-un dialog imaginar cu CONSTANTIN BRÂNCUȘI

970

-Rep. Da, bine, mai zâci, Neiculiţă Costache, auzâi că mă strâgaşi, pentru că scriam şi eu la o poezie despre rugăciunea omului şi despre aplecarea fiecăruia dintre noi către smerenia rugăciunii şi către Dumnezeu!
– C.B. ,,Poate că poezia pură este rugăciune, dar, ştiu că rugăciunea bătrânilor noştri olteni era o formă a meditaţiei, adică, o tehnică filosofică”!
-Rep. Eu, ştiu că în momentele mai deosebite, scrii şi matale poezii, şi tare aş vrea să-mi spui o poezie, pentru că mâine sărbătoreşti ziua de naştere, iată, faci 145 de ani, şi, Doamne, mă, Neicuţă, cum trecură anii! Hai, spune-mi o poezie!
– C.B. ,,Dacă lumea este asta/ şi-al ei mers, eu nu-l pricep,/ la ce iar mă duce dorul/ şi să urc, mereu încep?”.
-Rep. Pe matale, mereu te-a purtat dorul, până departe, dar, acelaşi dor, te-a adus acasă!
– C.B. ,,De la şapte ani, am pornit de acasă!…Am plecat în lume şi pot spune că am străbătut lumea în lung şi în lat”!
-Rep. Cred că nu ţi-a fost întotdeauna, prea uşor!
– C.B. ,,Încercările prin care am trecut, m-au călit şi m-au format!…Şi tot de la viaţă, am învăţat, mai mult decât oricare şcoală prin care am trecut”!
-Rep. Care a fost motivul unei astfel de porniri ispititoare de a pleca în lumea mare?
– C.B. ,,Am fost şi eu trimis de mic copil, la pricopseală prin lume. Nu mi-am pierdut legătura şi nici nu mi-am scos rădăcinile – pentru a umbla ca un năuc pe tot globul! A profitat, pe urmă, şi arta mea şi m-am salvat ca OM”!

,,Eu, mi-am iubit, şi nu mi-am părăsit nici o clipă strămoşii şi filosofia lor”!

-Rep. Aşadar, «călătorului, i-a stat bine cu drumul», cum se spune pe la noi!
– C.B. ,,În urmă cu aproape treizeci şi cinci de ani, ajunsesem în orăşelul München. Nu mai găsisem de lucru şi mi se sfârşiseră toţi banii…”!
-Rep. Şi cum te-ai descurcat, neicuţă?
– C.B. ,,…Ei, bine, am pornit, atunci, mai departe pe jos, în lunga-mi drumeţie, traversând Bavaria. Călătoream mai mult noaptea, în vreme ce, ziua, dormeam prin vreun luminiş, întâlnit prin păduri! Era vară. Cu ultimii mei bani, mi-am cumpărat săpun, ca să-mi spăl rufele în vreun râu”!
-Rep. Şi-ai mers mereu mai departe…!
– C.B. ,,Când am ajuns pe ţărmul Lacului Constanţa, mi-am vândut şi ceasornicul, pentru a-mi plăti biletul de vapor!…Şi iată, am ajuns în Elveţia ”!
-Rep. Deci, cu alte cuvinte, ai înfruntat mereu obstacole şi multe, multe greutăţi!
– C.B. ,,De câte ori mă aflam într-o încurcătură, în vreun impas, se întâmpla ceva neaşteptat, ce mă scăpa de necazuri”!
-Rep. Era mâna Lui Dumnezeu, de bună seamă, Cel Care ne poartă de grijă la toţi!
– C.B. ,,Eram înfometat!…Şi am găsit, la o margine de drum, o pâine de cartofi! …Nu aveam, din nou, unde să dorm!…Întâlneam vreun călător, vreun vagabond, iar, acela mă îndrepta spre vreun adăpost, pentru meseriaşi, în căutare de lucru”!
-Rep. Dar, ţinta matale era mereu spre Paris, deci, tot mai departe…!
– C.B. ,,…Mergeam, călătoream, cântând!…Aveam încredere în viaţă! Simţeam aceeaşi voioşie, acea bucurie de a trăi!…Şi astfel, am tot vânturat eu drumurile, până când am ajuns în Alsacia”!
-Rep. Deci, ai ajuns în Franţa, şi era ca un vis împlinit!
– C.B. ,,Acolo, m-a surprins în plină câmpie, o ploaie torenţială!…Şi am răcit, încât am căzut…şi atunci, un prieten care mi-a trimis franci, spre a-mi putea continua călătoria, astfel încât am ajuns la Paris”!
-Rep. Dar, tot acolo, departe, îi aveai în sufletul matale pe cei de-acasă, părinţii, fraţii, moşii şi strămoşii!
– C.B. ,,Eu, mi-am iubit, şi nu mi-am părăsit nici o clipă strămoşii şi filosofia lor milenară a naturalităţii”!
-Rep. Dar, Doamne sfinte, de unde atâta voinţă şi atâta putere de a înfrunta obstacolele vieţii, pur şi simplu, pentru a merge tot înainte?
– C.B. ,,Din plenitudinea ţinutului meu însorit, eu mi-am făurit o rezervă de bucurie pentru toată viaţa; şi numai aşa am putut rezista”!
-Rep. Te felicit şi te admir, Neicuţă Costache, cu toate că poate unii, chiar te invidiază pentru această voinţă de a nu ceda în faţa greutăţilor vieţii!
– C.B. ,,În sufletul meu, nu a fost niciodată loc pentru invidie – nici pentru ură, ci, numai pentru acea bucurie pe care o poţi culege de oriunde şi oricând”! (VA URMA)

Acțiuni organizate de către UNIVERSITATEA «CONSTANTIN BRÂNCUŞI» din TÂRGU-JIU, cu prilejul împlinirii a 145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi.

În ziua de 17.02.2021, între orele 17.00-19.00, în sala Senatului s-a desfăşurat o MASĂ ROTUNDĂ cu tema: «CONSTANTIN BRÂNCUŞI – ÎNTRE ISTORIE ȘI MEMORIE», la care au participat Conf. univ. dr. Gabriel KELEMEN, Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte Plastice, coordonatorul secţiei de «Istoria şi Teoria Artei», Conf. univ. dr. Vasile FUIOREA, Universitatea din Craiova, cercetător Doru STRÂMBULESCU, Directorul Centrului de Cercetare şi Documentare «Constantin Brâncuşi», Adrian TUDOR-DRĂGHICI, cercetător cultural, Pompiliu CIOLACU, Directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, profesori şi cercetători ştiințifici de la UCB Târgu-Jiu, avându-l ca. moderator pe dr. ing. Cătălin PEPTAN, Directorul Institutului de Politici Publice, Administrație și Științele Educaței, UCB Târgu-Jiu.
Astăzi, 18.02.2021, orele 10.00-12.00, în cadrul unei emisiuni difuzate la postul «EmiTV», cu acoperire națională, va fi prezentată sub forma unei secvenţe teatrale REEDITAREA PROCESULUI «BRÂNCUŞI ÎMPOTRIVA STATELOR UNITE», interpretată de către un colectiv de cadre didactice universitare din cadrul UCB Târgu-Jiu, în frunte cu Preşedintele Senatului UCB, prof univ. dr. Adrian Gorun şi Rectorul UCB, Prof. univ. dr. Vasile-Sorin Purec. Prezentarea se va face sub forma unui text prescurtat al stenogramei procesului intentat de către Constantin Brâncuşi, împotriva Statelor Unite, pentru că un exemplar al «Păsării Măiestre» a fost taxat la vamă ca un simplu obiect de utilitate practică! Dosarul procesului desfăşurat la New York este un exemplu elocvent al unui element de arhivă, peste care istoria sculpturii moderne, nu poate să treacă uşor! Textul a fost preluat din Cartea «Brâncuşi împotriva Statelor Unite», în traducerea criticului de artă Petru Comarnescu, cel care a adus în țară, în anul 1968, fotocopiile stenogramei procesului.
În ziua de 19.02.2021, de «Ziua Națională Brâncuşi», între orele 10.00-12.00, la postul de televiziune «EmiTV», se va desfăşura Dezbaterea cu tema: «BRÂNCUŞI ÎN REALITATEA AUGMENTATĂ», la care participă: Prof. univ. dr. Andrei Marga, Prof. dr. Ion Mocioi, brâncuşiolog, împreună cu alţi profesori şi cercetători de la UCB Târgu-Jiu, precum şi invitați de la universități şi muzee din țară şi din străinătate. Cu acest prilej, Senatul UNIVERSITĂŢII «CONSTANTIN BRÂNCUŞI» din TÂRGU-JIU, va conferi Doamnei Doina LEMNY, cercetăror, curator şi brâncuşiolog, Diploma de excelență şi medalia de aur «BRÂNCUŞI», pentru merite excepționale în promovarea în întreaga lume a operei şi a personalității lui Constantin Brâncuşi, prin expoziţii internaționale şi prin publicarea unor lucrări cu valoare documentară şi ştiințifică.
Profesor dr. Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here