Educaţia…şi Lecţia de viaţă – Interviu cu domnul jurist, COSMIN POPESCU, Preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj – “Să avem cu toții încredere în viitor și să încercăm împreună să facem viața mai frumoasă”

843

– Rep. Domnule Președinte, Cosmin Popescu, într-un interviu de interes public şi de înaltă ţinută a dialogului, aşa cum aş dori să realizăm cu acest prilej, vă place să gândiţi mult şi cu atenţie răspunsurile pe care le puteţi oferi la întrebările adresate?
-Întotdeauna cântăresc bine şi cu mare atenție ceea ce le transmit interlocutorilor. A fi pripit într-un dialog, înseamnă, de cele mai multe ori, să transmiți mesaje contradictorii, care pot fi interpretate, mai ales când ocupi o funcție de înaltă demnitate publică.

“Reprezint judeţul în relaţia cu celelalte autorităţi publice, cu persoanele fizice şi juridice din ţară şi din străinătate”

– Rep. Ce înseamnă, în linii mari, activitatea dumneavoastră în această funcţie de înaltă răspundere, de Preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj?
-«În linii mari», în calitate de şef al administraţiei publice judeţene, răspund de buna funcţionare a instituţiei, precum şi a serviciilor de specialitate, a instituţiilor subordonate. Reprezint judeţul în relaţia cu celelalte autorităţi publice, cu persoanele fizice şi juridice din ţară şi din străinătate.
– Rep. Cu mult respect, v-aş ruga să particularizaţi unele exemple concludente!
-În particular, voi enumera doar câteva dintre activitățile pe care le coordonez, cum ar fi: creşterea competitivităţii economice, prin promovarea potenţialului economic al judeţului şi a oportunităţilor de investiţii pentru atragerea investitorilor în judeţ, sprijinirea investitorilor pentru crearea de noi locuri de muncă, dezvoltarea infrastructurii judeţene, care vizează modernizarea drumurilor judeţene, a celor comunale, a podurilor şi podeţelor, a reţelelor de apă şi canalizare din judeţ, asistenţa socială, modernizarea şi dotarea spitalelor aflate în administrarea Consiliului Judeţean Gorj, turismul, prin promovarea potenţialului turistic al judeţului în ţară şi în străinătate, cultura şi sportul, prin promovarea patrimoniului cultural material şi spiritual, a tradiţiilor culturale locale şi încurajarea sportului de masă. Mai sunt multe alte activități, dar aceasta, ar însemna să umplem câteva pagini de ziar, dacă le-aș enumera pe toate.
– Rep. Vă rog să nominalizaţi trei mari personalităţi din istoria şi din cultura Gorjului, în ordinea preferinţelor dumneavoastră, oameni care v-au impresionat cel mai mult şi care v-au marcat existenţa prin prodigioasa lor activitate!
-Bineînțeles, că Brâncuși este reprezentantul preferat din istoria culturală, personalitatea culturală care ne-a marcat pe toți gorjenii, precum și cultura națională și universală. O altă personalitate de care am fost impresionat este Ecaterina Teodoroiu. Și acum, am în memorie cuvintele ei în bătălia de pe Dealul Secului: “Înainte băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine!”. Curajul și sacrificiul ei, nu pot să nu te impresioneze! În final, amintesc de Gheorghe Magheru, o personalitate politică din istoria Gorjului, care m-a inspirat prin onoarea, patriotismul, sacrificiul și modestia de care a dat dovadă pe tot parcursul vieții sale.

“Aceasta este, pe scurt, povestea mea, înainte de a fi un «demnitar politic»”

– Rep. Poate că oamenii ar dori să vă cunoască mai mult, nu doar ca o persoană publică, aflată într-o funcţie de mare răspundere, dar, şi ca om obişnuit, aşa că vă rog să ne vorbiţi despre localitatea în care v-aţi născut, despre copilăria şi despre anii de şcoală, despre dascălii dumneavoastră, despre profesia pe care aţi avut-o înainte de a fi un demnitar politic!
-Povestea mea este o «poveste» simplă, obișnuită! M-am născut și am copilărit în Târgu-Jiu. Îmi aduc aminte cu bucurie de acea perioadă lipsită de griji, de momentele în care ieșeam să bat mingea, să mă joc împreună cu ceilalți copii din cartier.
– Rep. Începutul de «poveste» face parte din frumuseţea copilăriei, pentru fiecare dintre noi, cred că sunteţi de acord!
-Desigur, pentru că în școala generală am fost «norocos» ca să am profesori excepționali, de care îmi aduc aminte cu mare plăcere și astăzi. Cu unii, chiar mai păstrez legătura. Cât despre anii de liceu, de la «Ecaterina Teodoroiu», îmi revin și acum în memorie doar amintiri plăcute, cu profesori extraordinari și colegi minunați. În acea perioadă, am legat prietenii frumoase, unele dintre ele rezistând în timp.
– Rep. Deci, un liceu precum o «oază» de frumuseţe, nicidecum un «cimitir al tinereţii», cum spunea Bacovia!
-După terminarea liceului, am urmat cursurile Universității din Craiova – Facultatea de Drept «Nicolae Titulescu», pe care am absolvit-o în 1997. A fost o perioadă în care m-am maturizat și am început, deja, să-mi schițez planurile pentru ceea ce doresc să fac mai departe în viață. Primul pas l-am făcut când m-am întors acasă, la Târgu Jiu, unde m-am angajat pe funcţia de consilier juridic. Ulterior, am urmat cursurile de master la Institutul Român de Management Bucureşti, în specialitatea Managementul Proiectelor şi Consultanţei de proiect, după care am urmat și un curs de perfecționare în Restructurarea şi Privatizarea Industriei Miniere, la Nice (Franţa). Aceasta este, pe scurt, povestea mea, înainte de a fi un «demnitar politic»!

“Mi-a făcut o reală plăcere să dialogăm și chiar mi-ați trezit amintiri frumoase”

– Rep. Vă consideraţi optimist în ceea ce priveşte finalizarea proiectelor Consiliului Judeţean Gorj, în acest an 2018, domnule Preşedinte, Cosmin Popescu?
-Domnule profesor, am suficiente motive să fiu optimist! Avem foarte multe proiecte inițiate în 2017, care vor continua în 2018. Am să vă dau doar câteva exemple: În domeniul Infrastructurii Rutiere – Reabilitare sistem rutier pe DJ 671B, km 4+500 – km 41+000, limita județului Mehedinți – Văgiulești – Samarinești – Motru – Lupoaia – Cătunele – Glogova – Cămuiești, județul Gorj – L= 36,5 km – finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală, unde, în prezent lucrările sunt finalizate. De asemenea, Reabilitare drum județean 673, ce traversează localitățile Slivilești, Șiacu, Bolboși, Igirosu, Borăscu, Calapăru, Turceni, Broșteni, până în DN 66 (E79), Județul Gorj – L= 30 km, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală, iar la acest obiectiv au demarat lucrările. Să vă mai spun că Unitatea Administrativ-Teritorială – Județul Gorj a întocmit documentația tehnico-economică și a demarat procedurile de licitație privind începerea execuției lucrărilor, din fonduri de la bugetul propriu al județului, la următoarele obiective de investiții: Reabilitare drum județean 672C, km 10+200 – km 14+700, comuna Runcu, județul Gorj, în valoare totală, conform devizului general estimativ de 7.727.802 lei, inclusiv TVA, din care C+M 6.810.481 lei, inclusiv TVA, unde lungimea drumului județean este de 4,5 km, iar durata de execuție este de 15 luni. Alt proiect: Reabilitare drum județean 664A, km 16+020 – km 18+920, comuna Stănești, județul Gorj, în valoare totală, conform devizului general estimativ de 3.506.094 lei, inclusiv TVA, din care C+M 3.081.533 lei, inclusiv TVA, iar şi în acest caz, lungimea drumului județean este de 2,9 km şi durata de execuție este de 6 luni.
– Rep. Deci, multe «reabilitări», cum s-ar spune!
-Mai avem şi alte proiecte: Consolidare terasamente pe DJ 675A, km 1+100, comuna Licurici, județul Gorj” – valoarea totală, conform devizului general estimativ este de 1.527.367 lei, inclusiv TVA, iar durata de execuție este de 6 luni, Consolidare terasamente pe DJ 675A, km 11+500 – km 11+750, comuna Bustuchin, județul Gorj – valoarea totală, conform devizului general estimativ este de 2.250.667 lei, inclusiv TVA, iar durata de execuție este de 6 luni.
– Rep. O listă mare de proiecte şi un program ambiţios, domnule Preşedinte!
-Mai sunt și alte proiecte în domeniul infrastructurii rutiere, care sunt în curs de semnare sau în fază finală de aprobare și care pot fi găsite de către cei interesați pe site-ul Consiliului Județean Gorj.
– Rep. Ce proiecte aveţi în domeniile sănătăţii, al culturii?
-În domeniul Infrastructură Sănătate: Reabilitarea energetică a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu – locația str. Tudor Vladimirescu – proiect depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Proiectul se află în faza de precontractare, urmând a fi semnat Contractul de finanțare în perioada imediat următoare. În domeniul Infrastructurii Culturale și de Patrimoniu, aş aminti Conservarea, restaurarea și valorificarea turistică și culturală a Casei memoriale «Iosif Keber», un proiect depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de Investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.
– Rep. Sunt proiecte interesante, care vă onorează mandatul!
-Nu ştiu cât de interesante, dar, în fine, aş mai adăuga în domeniul Dezvoltării Antreprenoriatului: «Start-Up pentru Excelență», un proiect depus în parteneriat cu Asociația «Excelsior pentru Excelență în Educaţie», în cadrul Programului Operațional «Capital Uman 2014-2020», Apelul POCU/82/3/7/Creșterea ocupării, prin susținerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană, acesta fiind selectat pentru finanțare. Derularea lui va începe în luna aceasta, februarie 2018.
– Rep. Cu speranţa că azi nu v-am reţinut prea mult şi că vom putea continua dialogul nostru, aş dori să ne spuneţi, care este mesajul pe care îl transmiteţi pentru acest an, gorjenilor, d-le Preşedinte Cosmin Popescu?
-Mi-a făcut o reală plăcere să dialogăm și chiar mi-ați trezit amintiri frumoase, vorbind despre trecut, dar cred că sunteți de acord că avem nevoie cu toții, ca viitorul să ne aducă mai multe bucurii! Le doresc gorjenilor și tuturor românilor, să aibă parte de multe realizări, sănătate și noroc! Să avem cu toții încredere în viitor și să încercăm împreună să facem viața mai frumoasă!
– Rep. Domnule Preşedinte, vă doresc multă sănătate, succes în activitate şi un sincer, LA MULŢI ANI! (VA URMA)
Profesor, Vasile GOGONEA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.