Educaţia…şi Lecţia de viaţă – D-l vicepreședinte al Consiliului Județean GORJ, Ciprian Adrian FLORESCU: “Sunt mulți oameni care intră în politică, fără să creadă în ceea ce înseamnă politica de partid”

474

– Rep.  Domnule vicepreședinte, Ciprian FLORESCU, dumneavoastră considerați că politica este și o «profesiune de credință»?
-Vă spun deschis, domnule profesor, aș vrea să fie așa! Din nefericire, sunt mulți oameni care intră în politică, fără să creadă în ceea ce înseamnă politica de partid!
– Rep. Care sunt lipsiți de cultura politică necesară!
-Nu mai vorbim de așa ceva, pentru că ați pus degetul pe cea mai «sângerândă» rană! Sunt mulți care nu fac diferențierea între social-democrație și liberalism…

“Cred că politica, din nefericire, în momentul de față este făcută de mulți neprofesioniști”

– Rep. Pentru că le asociază cu aceeași «plagă» a corupției!
-Să spunem că acest lucru se întâmplă și la nivel macro- unde sunt multe proiecte care deși au conotații de stânga, vedem că sunt aplicate de guverne de dreapta, și viceversa, unde sunt guverne liberale sau populare care vin și implementează măsuri de pe partea opusă a spectrului politic!
– Rep. Să înțelegem că politica a devenit un domeniu în care excelează diletantismul?
-Cred că politica, în momentul acesta, dincolo de a face alte afirmații, de a încerca o radiografiere și a emite unele judecăți de valoare, cred că politica, din nefericire, în momentul de față este făcută de mulți neprofesioniști! În România vorbind!
– Rep. Vă considerați un om politic profund implicat în acest proces de revigorare a unui areal politic extrem de nuanțat, un om care vrea să gândească o altfel de politică în perspectiva viitoare?
-Eu am intrat în politică pentru că mi-a plăcut, m-a atras acest domeniu fascinant! Am simțit în primele clipe de viață politică o senzație de neîndestulare, să spunem, în prima clipă, ceea ce mă făcea pe mine să consider că este cazul să mă «școlesc»! Dacă ar face fiecare om politic un astfel de pas, și mă refer, desigur, la cei tineri, pentru că aceia care sunt trecuți de o anumită vârstă, nu are rost să mai facă școli în acest domeniu! Există o experiență a regimului trecut, iar politică s-a făcut dintotdeauna! Cred că pentru tineri este esențial, este fundamental să ia contact și cu latura «academică» a politicii! Altfel, nu vei ajunge niciodată un om politic de success! Vei fi considerat «la grămadă» cu toată lumea, un «politician de Dâmbovița», un politician care, din păcate, are mai multe defecte și mai multe «tare» decât veleități!
– Rep. Sunteți una dintre persoanele și chiar personalitățile care sunt văzute în viitor, în fruntea Județului Gorj, poate de aceea sunteți atât de invidiat din partea oamenilor mărunți! Simțiți, cumva, că vă tulbură aceste lucruri? Rămâneți optimist în ceea ce privește dorința dumneavoastră și perspectiva de a fi mereu în fruntea treburilor acestui județ?
-Domnule profesor, am să încerc să fiu sincer și să vă răspund că politică voi face, probabil mulți ani de acum încolo! Numai că, unul dintre principiile mele de viață, prin educația pe care am primit-o de la părinții mei, spune că niciodată, nu e bine să stai acolo unde nu ești dorit!(!!??). Cel mai bine te simți și poți să activezi, într-adevăr, acolo unde ești apreciat și unde crezi că poți să faci față!

“Vreau să fiu într-o poziție unde, cât mai multă lume să considere că este una pe care o merit”

– Rep. Considerați că există undeva un domeniu «ideal» în care omul de valoare este apreciat așa cum se cuvine?
-Nu există, așa ceva! Tocmai de aceea, datoria individului este să-și identifice anumite limite în care se poate «învârti», acei oameni de care se poate «lega» într-un proiect pe care ar vrea să și-l fixeze în viitor, și tocmai de aceea, vă spun că mă gândesc foarte serios, îmi place ca întotdeauna să-mi calculez pașii, mă gândesc foarte serios ca să fac în așa fel încât, indiferent unde mă va duce cariera politică, să nu ajung într-o poziție în care nu sunt dorit, în care să fiu arătat cu degetul, și vreau să fiu într-o poziție unde, nu toată lumea, pentru că este imposibil acest lucru, dar, cât mai multă lume să considere că este una pe care o merit, una pe care pot să fac treabă și…
– Rep. Oricum, reacția vine din partea unor persoane care vă invidiază și care nu au capacitatea de a fi la înălțimea funcției dumneavoastră…!
-Vă mulțumesc!
– Rep. Personal, mi-aș dori ca dumneavoastră să rămâneți același om respectat al Județului Gorj, și să vă regăsesc acolo unde oamenii care vă respectă, ar dori să vă știe!
-De altfel, eu am o vorbă pe care le-o spun prietenilor mei foarte frecvent: Indiferent pe ce funcție mă aflu, dacă veți simți că mă schimb în rău, împușcați-mă!(!!), ca să nu mă chinui, pentru că eu, unul, consider că în momentul în care puterea îți ia mințile, ești sortit unui chin prelungit!

“Probabil, și aceasta vine din educație”

– Rep. E foarte adevărat, că există și această «boală» a puterii, pentru că îmi aduc aminte că odată l-am ascultat pe Înaltpreasfințitul Părinte dr. IRINEU, Mitropolitul Olteniei, vorbind în cuvântul său de aleasă învățătură despre «boala» înavuțirii, a setei de bogăție, iar în viitor, chiar am să port o discuție pe această temă incitantă, pentru că asemenea persoane sunt incapabile să-și vadă micimea firii, în marea incertitudine a vieții acesteia!
-E adevărat, un om cred că este mult mai puternic, atunci când reușește să-și controleze puterea, decât unul care, cu puterea în mână, nu reușește să facă decât rău în jurul său, sau, chiar dacă reușește să facă bine, nu are capacitatea de stabili niște măsuri demne de luat în seamă!
– Rep. De altfel, autocontrolul și autocenzura propriei conduite fac parte din calitățile deosebite ale oamenilor elevați și care pot fi respectați!
-Probabil, și aceasta vine din educație!
– Rep. Cu siguranță, foarte mult, din educație! Sau, numai din educație, pentru că toate celelalte decurg din cultura educațională pe care o avem în sufletul nostru, în personalitatea noastră, a fiecăruia!
-De altfel, dumneavoastră, domnule profesor, sunteți un reper al spațiului educațional!

“Pentru mine, Adrian Năstase va rămâne acel intelectual «rasat»…”

– Rep. Domnule vicepreședinte, Ciprian Florescu, aveți un model în politică?
-Probabil că n-o să convină multora, dar eu spun ceea ce gândesc!
– Rep. Și, vă spun sincer, aș vrea să gândiți ceea ce spuneți!
-Desigur! Deși în această privință, nu am nevoie de prea multă gândire, pentru că am simțit de multă vreme că a fost și este un model pentru mine, din punctul de vedere al carierei profesionale! Un om care a făcut politică la nivel înalt în România, un om care, din nefericire, a cunoscut și latura obscură a societății!
– Rep. Despre cine e vorba?
-Este vorba de fostul prim-ministru, Adrian Năstase! Pentru mine, Adrian Năstase va rămâne acel intelectual «rasat», care, dincolo de acele acuze de aroganță, venite dinspre marea parte a populației…
– Rep. Dar, prima oară, o astfel de acuză a venit chiar din «vârful» partidului, domnule vicepreședinte!
-E adevărat, în ciuda faptului că a reprezentat una dintre elitele generate de învățământul românesc și ulterior, un «pol», aș putea spune, al educației și al modului în care a știut să-și etaleze cunoștințele, nu doar la universități din România, dar și la universități din străinătate!
– Rep. Totuși, nu credeți că Adrian Năstase s-a îndepărtat chiar de masele de oameni care la un moment dat îl adulau?
-Am convingerea că trăiește o foarte mare dezamăgire, ceea ce, cu sigurană a generat…
– Rep. Anumite reproșuri, venite chiar din partea celor din preajma sa!
-Ceea ce a generat anumite «găuri negre» care l-au și costat, de altfel! Nu știu, nici nu-mi dau cu părerea, cât de vinovat a fost, atunci când vorbim despre dosarele pe care le-a avut, dar, pentru mine Adrian Năstase rămâne un model de politician și de om cult, de «etalon» pentru lumea academică din România și din străinătate!

“Cred că Victor Ponta este cel mai performant și cel mai capabil prim-ministru”

– Rep. Printre «modelele» care l-au urmat, nu îl regăsiți, cumva, și pe premierul Victor Ponta?
-Victor Ponta este omul pe care eu l-aș vedea prim-ministru al României, mulți ani de acum încolo! În discuțiile noastre politice, mai mult sau mai puțin amicale, mai mult sau mai puțin «aprinse», am spus-o de nenumărate ori! Cred că Victor Ponta este cel mai performant și cel mai capabil prim-ministru pe care l-a dat România după 1990, dincolo chiar, evident, făcând comparație între contextele pe care le-a traversat fiecare, dincolo, ca performanțe, de Guvernul Adrian Năstase! Spun acest lucru, pentru că Victor Ponta, pe lângă faptul că a acumulat multe cunoștințe, a știut să…
– Rep. Și anumite reproșuri din partea opozanților!
-Sigur că da! A știut să se apropie și de oamenii simpli și de cei elevați, de toate păturile sociale, ca un om de stânga! Îl simt pe Victor Ponta, dincolo de toate capabilitățile sale, care…Că tot începusem la un moment dat să vorbim despre divinitate, ca să nu greșesc, poate…Este omul de care avea nevoie România în acest moment dificil pe care, încep să cred că îl închidem! Aici, mă refer la acea perioadă păcătoasă de tranziție despre care se vorbește de peste 25 de ani, o perioadă în care multe guverne au făcut mult rău țării, o perioadă în care mulți politicieni au «muls» din avuția României, iar Victor Ponta pare că este omul care a reușit să-și atingă obiectivele sale, care, dincolo de faptul că au fost îndrăznețe, cred că vor să sprijine țara!
– Rep. Vom trăi și vom vedea, dacă prezența D-lui Victor Ponta face parte din «Planul lui Dumnezeu» în existența acestei țări!
-M-am ferit să spun lucrul acesta, pentru că imediat s-ar interpreta! S-ar spune că: “Uite! Ce mai spune și Florescu despre Ponta, că-i «trimisul» lui Dumnezeu»”! Nu! Pentru că vreau să scot în evidență că probabil, românii, în sfârșit, în 2012, când a intrat la guvernare printr-o moțiune de cenzură, generată de mișcări populare…
– Rep. Capabile să schimbe cursul evenimentelor!
-Sigur că da, iar eu mă bucur că poporul român a avut încredere în capacitățile lui Victor Ponta și are în continuare…Pentru că stă bine și din punctul de vedere al încrederii cetățenilor, pentru că este apreciat de principalele instituții din Europa și chiar dincolo de granițele continentului, dovedind că în ciuda tinereții sale, este un om politic deosebit!
(VA URMA)
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.