Eclipsa parţială de soare fu ieri, pentru câteva ore, deasupra României. Va mai reveni, spun astronomii, cam prin 2015. Mă rog, a fost vorba despre o eclipsă parţială şi, totuşi, trecătoare.
Doar eclipsa de democraţie pe care-o traversează ţara noastră, recunoscută de mai toată lumea şi nuanţată de către cele trei partide parlamentare din opoziţie – PSD, PNL şi PC -, negată de partidul democrat-liberal şi uniunile – UDMR şi UNPR – plus deputaţii ce alcătuiesc – conform unei Constituţii mult prea generoase şi slabe – aşazisul Grup al minorităţilor naţionale alta decât cea maghiară pe susţinătorii Puterii portocalii, adică Arcul guvernamental.
O posibilă definiţie a dictaturii susţine că aceasta este rezultatul unei minorităţi ce trăieşte în mijlocul unei majorităţi apatice. Iar definiţia aceasta este perfect posibilă dacă o aplicăm la originala democraţie românească. Mai ales dacă ţinem seama şi de sondajele de opinie care arată limpede că aceia care n-ar mai vota cu încrengătura ce compune îmbârligatul arc guvernamental se apropie de un procent de cam 80-90%.
O majoritate parlamentară încropită încă susţine guvernul Băsescu-Boc, iar dezbaterea legilor în Parlamentul ţării nu este posibilă. Maşina de vot inventată de Puterea Portocalie este de genul defunctei Marii Adunări Naţionale, de până-n 89! Nu-i ies pasienţele PreşPremierului Băsescu-Boc? Nu-i nimic, s-a găsit formula asumării – în fapt, a asomării – răspunderii guvernamentale. Aşa s-au petrecut lucrurile cu mai multe legi importante ale ţării, inclusiv a Legii Bugetului de stat pe 2011. În fapt, nu mai departe de ieri, Legea educaţiei – cu mari hibe, ca să folosim un cuvânt de origine maghiară – cică ar fi fost declarată constituţională de aceea pe care o bănuiam Curtea Constituţională a României. Chit că Mircea Geoană, preşedintele Senatului, PSD, PNL şi PC oferiseră suficiente argumente solide de neconstituţionalitate a ei. Practic, atât preşedintele Senatului, cât şi liderii celor trei partide parlamentare ce alcătuiesc opoziţia îşi răcesc gura degeaba.
În aceste condiţii, putem afirma fără teama de a greşi că eclipsa de soare din România a fost parţială, iar eclipsa de democraţie începe să devină absolut totală. Spre bucuria PreşPremierului Băsescu-Boc. Şi cum aşazisul prim ministru Emil Boc părea, până mai ieri, o flaşnetă a preşedintelui Traian Băsescu, iată că-l putem mai nou asemăna cu un vătrai. Iar faţă de anii în care preşedintele României avea bunul obicei de a transmite un Mesaj de Anul Nou, acum, actualul locatar al Palatului din Dealul Cotrocenilor n-a mai făcut-o! Pe o pârtie, pe la Predeal, între prietenii lui SPP-iştii a dat o declaraţie în care s-a erijat, mai mult decât oricând, în premierul României. Despre politica externă, care ar cădea în sarcina sa, n-a suflat nici măcar o vorbuliţă. I-a ţinut locul, cel puţin în declaraţii, aceluia care se crede primul ministru al României!
Deie Domnul ca sindicatele să se revolte. Un semn clar ar fi acela că Uniunea Judeţeană Teritorială „SANITAS” Gorj consideră, cum este şi firesc, abuzivă desfiinţarea unor unităţi spitaliceşti de pe raza judeţului Gorj. Este vorba despre spitalele orăşeneşti Rovinari şi Sadu, iar măsura preconizată de ministrul Sănătăţii, Atila Cseke, şi susţinută în teritoriu de prefectul Gorjului, Liviu Andrei, nu este doar împotriva creşterii calităţii serviciilor medicale acordate cetăţenilor Gorjului. SANTIAS Gorj va face uz de toate mijloacele de luptă sindicală în vederea menţinerii locurilor de muncă a salariaţilor unităţilor sanitare gorjene.
Ion Predoşanu