E vremea ciupercilor!

929

Este forfotă mare în pădurile din zona montană a județului, unde gorjenii au ieșit cu mic cu mare să strângă ciupercile apărute după ploile de la sfârșitul săptămânii trecute.
Pe marginea drumurilor ce trec prin pădurile de la Arcani, Dănești, Lelești, prin Defileului Jiului ori la Novaci și Rânca sunt zeci de mașini oprite, mai ales la sfârșit de săptămână, oamenii profitând de recolta bogată de hribi și ghebe din această perioadă. Mulți le strâng pentru consumul propriu, mai ales proaspăt culese, dar sunt și cei care le dau intermediarilor ori puținelor centre de colectare existente la nivel de județ. Romsilva a concesionat pădurile pentru această activitate către firme private și firmele sunt cele care se ocupă de colectarea și vânzarea ciupercilor în special către Italia și Germania. Marius Paraschivescu administrează o astfel de afacere, dar spune că duce lipsă de forță de muncă, la fel ca alte domenii de activitate din țara noastră. Selectarea ciupercilor aduse din pădure se face manual, iar activitatea este una sezonieră, ceea ce face destul de greoaie găsirea unor angajați care să lucreze în acest domeniu pentru o perioadă destul de limitată ca timp. „Prețurile sunt în scădere pentru că este marfă multă. Ciupercile s-au făcut din plin și suntem de abia la început, iar prețurile variază de la o zi la alta. Ca medie, se situează undeva la 8 lei kilogramul, iar la export rămâne în jurul a doi euro. Au fost perioade și pentru 3 euro, dar atunci producția era mai mică. Mare parte din ceea ce colectăm ajunge în străinătate, deși în ultima vreme și restaurantele din București par interesate să aibă o marfă proaspătă și de calitate și le-am livrat și lor, dar cantități mai mici”, a explicat Marius Paraschivescu.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here