E OFICIAL: Ministrul Sănătății a SECRETIZAT raportul de control de la Spitalul de Urgență Târgu-Jiu!

2913

După trei luni și jumătate de la vizita în Gorj și câteva declarații contradictorii cu privire la verificările efectuate de Corpul de Control al ministrului Sănătății la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu-Jiu, Sorina Pintea a secretizat raportul de control, invocând faptul că acesta nu este document public și conține date cu caracter personal.Mai mult, ministrul Sănătății a aruncat responsabilitatea cu privire la monitorizarea activității de management a SJU înspre președintele Consiliului Județean Gorj și a menționat că cele constatate de echipa de control la unitatea spitalicească de la Târgu-Jiu servesc doar ca suport în vederea corectării deficiențelor.

Raportul ministrului Pintea e doar o maculatură
La jumătatea lunii mai a.c., ministrul Sănătății, Sorina Pintea, declara, în cadrul unei conferințe de presă, că are rezultatele controlului de la spitalul din Târgu-Jiu. La acel moment trecuseră deja două luni de când ministrul efectuase o vizită inopinată în unitatea medicală de la Târgu-Jiu. După alte două luni, pe 11 iulie a.c., într-un răspuns la o solicitare a jurnaliștilor, Ministerul Sănătății a comunicat că raportul de control este în curs de finalizare.,,Raportul de control întocmit ca urmare a acțiunii de control desfășurată în cursul anului 2019,  la nivelul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, este în curs de finalizare, astfel încât nu vă putem furniza informații cu privire la cele solicitate”, se arată în răspunsul Direcției de relații cu presa din cadrul Ministerului Sănătății.
Mai mult, ministrul Pintea a secretizat conținutul raportului, despre care spune că nu este un document public, ci servește doar ca suport în vederea corectării deficiențelor și a invocat faptul că acesta conține date cu caracter personal.,,Toate rapoartele de control întocmite de către Direcţia Control şi Integritate a Ministerului Sănătății conțin date cu caracter personal, ce intră sub incidența REGULAMENTULUI (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului (…) De asemenea, raportul de control nu este un document public, el servește informării ministrului Sănătății cu privire la respectarea normelor legale privind administrarea unității sanitare referitor la aspectele consemnate în tematica de control, precum şi ca suport în vederea adoptării măsurilor legale care se impun în scopul corectării deficiențelor constatate”, se menționează în răspunsul Ministerului Sănătății.Cu alte cuvinte, documentul e doar o maculatură, în contextul în care nu relevă mai nimic, în afara unor deficiențe ce pot fi corectate, în ciuda scandalurilor mediatice, de la începutul acestui an, în care au fost semnalate nereguli care frizau penalul și a zecilor de sesizări ale medicilor și personalului medical din cadrul SJU Târgu-Jiu, ajunse pe masa ministrului Sănătății.

Ministrul Pintea a pasat responsabilitatea
Subordonații ministrului Pintea au încălcat, la modul grosolan, prevederile Art.2, lit. b din Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, care relevă cât se poate de clar că ,,prin informație de interes public se înțelege orice informație care privește activitățile sau rezulta din activitățile unei autorități publice sau instituții publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informației”, deci raportul de control este un document public, însă acest aspect îl va clarifica Tribunalul Gorj, instanța fiind sesizată cu privire la situația expusă. În final, ministrul Sănătății a pasat responsabilitatea privind managementul SJU către președintele Consiliului Județean Gorj și a invocat o hotărâre emisă în urmă cu nouă ani, conform căreia Cosmin Popescu este singurul în măsură să monitorizeze, prin structurile de specialitate, activitatea spitalului. ,,… în conformitate cu Hotărârea Consiliului Judeţean Gorj cu nr. 54/09.07.2010 (…) președintele Consiliului Județean Gorj va monitoriza, după data preluării, prin colectivele de specialitate, modul de gestionare a elementelor de natura activelor, datoriilor, capitalurilor proprii, personalului, veniturilor şi cheltuielilor, structurii organizatorice, precum şi a altor elemente relevante pentru îndeplinirea atribuțiilor şi competențelor ce revin Consiliului Județean Gorj în activitatea de asigurare a managementului ,,Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu”, se mai arată în documentul citat.
Claudiu Matei

1 COMENTARIU

  1. Sper sa fie zburata prima, indianca asta impostoare. A ruinat sistemul de sănătatea, iar dacă îsi va duce mandatul până la capat va fi un fel de Cernobîl !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here