Duşuri şi apă minerală pentru deţinuţii din Târgu-Jiu, pe timp de caniculă

181

La Penitenciarul Târgu-Jiu din cauza disconfortului termic cauzat de temperaturile ridicate din ultimele zile a fost stabilit un set de măsuri anti-caniculă. Astfel că, deţinuţii din această închisoare au parte de duşuri dese, apă minerală şi de ameliorarea condiţiilor de muncă. Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a alocat, de altfel, fonduri speciale pentru protecţia muncii, care acoperă necesarul de apă minerală pentru perioada de peste an în care se estimează înregistrarea temperaturilor caniculare.

Cum luni şi marţi meteorologii au instituit codul portocaliu de caniculă, conducerea Penitenciarului Târgu-Jiu a luat un set de măsuri menite să asigure diminuarea impactului negativ al temperaturilor extrem de ridicate, care depăşesc 37 de grade Celsius, asupra persoanelor private de libertate şi asupra personalului precum şi prevenirea apariţiei unor focare epidemiologice specifice sezonului cald. Astfel, pentru persoanele private de libertate s-au adoptat măsuri care vizează: asigurarea unui program zilnic de aerisire a camerelor de deţinere şi creşterea timpului alocat activităţilor derulate în aer liber şi asigurarea accesului la duşuri, peste planificarea realizată anterior. ,,Persoanele aflate în evidenţă cu afecţiuni cronice vor fi supravegheate de medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile de temperaturi extreme”, a transmis, în scris, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu-Jiu, Lavinia Lupu.

Ventilatoare şi uşi deschise
De asemenea, potrivit acesteia, se mai are în vedere monitorizarea stării de sănătate a persoanelor private de libertate în vârstă sau cu dizabilităţi. ,,Se prelungeşte şi perioada în care uşile camerelor de deţinere vor fi deschise. Se vor distribui ventilatoare pe camerele de deţinere”, mai precizează Lupu.

Curăţenie şi dezinfecţie sporite
În vederea prevenirii apariţiei unor focare epidemiologice s-au dispus şi măsuri privind intensificarea măsurilor de curăţenie şi dezinfecţie şi măsuri privind prepararea, păstrarea şi distribuirea hranei către persoanele custodiate, în condiţii optime. Lunar se va efectua controlul bacteriologic şi chimic al apei şi se va asigura accesul permanent al întregii populaţii carcerale la surse de apa potabilă pentru consum şi igienă.

Echipament de lucru corespunzător
Au fost prevăzute măsuri care se vor aplica în perioada de caniculă persoanelor private de libertate folosite la activităţi productive. În acest sens, se va avea în vedere dozarea efortului în funcţie de perioada zilei, alternarea perioadelor de muncă cu cele de repaus, evitarea eforturilor în perioadele de vârf ale caniculei. De asemenea, este prevăzută utilizarea unor echipamente de lucru corespunzător. ,,Pe timpul desfăşurării activităţilor lucrative la punctele de lucru, în exteriorul penitenciarului, se va asigura permanent apă rece atât pentru cadre cât şi pentru persoanele private de libertate, în acest sens, toţi şefii punctelor de lucru sunt dotaţi cu lăzi frigorifice, care sunt distribuite zilnic”, declară, în scris, Lupu.

2-4 litri de apă minerală, pe zi
Pentru ameliorarea condiţiilor de munca şi pentru menţinerea stării de sănătate a personalului, pe perioada de caniculă se are în vedere reducerea intensităţii activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei, asigurarea a câte 2-4 litri de apă minerală de persoană, pentru angajaţii care derulează activităţi în spaţii care nu sunt prevăzute cu instalaţii de climatizare şi asigurarea echipamentului de protecţie.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here