După război, mulţi viteji se-arată!

272

foto predo 2Optimist din fire, nu m-am îndoit nicio secundă că Guvernul Ponta va avea emoţii. Miniştrii Cabinetului Victor Ponta au trecut de comisiile parlamentare, chit că, scandalagii din fire, pe la Comisia de Muncă niscaiva portocalii cam, nesăraţi au încercat o piedică.

Cel puţin la nivel instituţional, aşa cum va fi relaţia dintre primul ministru desemnat şi ex-preşedintele jucător – care a început să se recunoască învins, folosind expresia „relaţie instituţională” de la Victor Ponta – lucrurile intră într-o normalitate. Bâlbâiala cu „a zis că n-a zis şi s-a întors şi-a râs” nu mai funcţionează. Mai nou, şi dacă râde, nu mai este râsul lui Băsescu. Aparent, se ţine departe de portocalii. Cu toate că i-a avut/convocaţi pe mai toţi la Neptun în minivacanţa de 1 Mai. Precum odinioară Nicolae Ceauşescu pe membrii C.P.Ex., ba la Snagov ba la Neptun în vila folosită temporar de Ceauşescu al II-lea. Curajosul lider al social-democraţilor, Victor Ponta, a luat taurul de coarne. Cu un guvern pe şase luni, din care cea mai grea piesă este vice-prim-ministrul Florin Georgescu, totodată ministru al Finanţelor Publice. Un finanţist valoros, împrumutat pe şase luni, prin detaşare, de la BNR. Unde este prim vice – Guvernator al BNR. Un om dispus să taie în carne vie, să negocieze la sânge cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană. S-au găsit soluţiile măririi salariilor bugetarilor şi refacerii acestora la nivelul din 2010. Din nefericire, după război mulţi viteji se-arată. Mincinoşii de teapa Boc ori Sever Voinescu-Cotoi nu mai prididesc să spună bazaconii. Că, vezi doamne, PDL-ul pregătise aceste măsuri. Nu le-ar fi ruşine! Cu calm, membrii desemnaţi ai cabinetului Ponta au negociat timp de 12 ore cu delegaţia FMI şi scrisoarea de intenţie este ca şi semnată. Numai Băsescu s-a trezit vorbind ceva luni, de dimineaţă, după ce-şi băuse cafeaua aghesmuită, iar după amiaza, pe la orele 16, a zis că n-a zis. Iar afirmaţiile i-ar fi fost înţelese greşit. Cine-l mai crede pe acela care-a plâns pe umărul lui „Dragă Stolo”, iar mai anii trecuţi anunţase gongoric şi inconştient „Demisionez în 5 minute!”. Să vă mai amintesc că fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a mai spus următoarele vorbe mari şi adevărate: „Abia după trei ani şi jumătate şi-a încetat mandatul de prim ministru Băsescu!” Nu doar la Bruxelles, ci şi prin SUA, la Chicago, se ştia că el a fost prim ministrul României. Cum îl numeam noi Guvernul PreşBăsescu-Boc! Cu seriozitate şi corectitudine, atenţi la drămuirea ultimului sfanţ, membrii Guvernului Ponta vor vota astăzi în şedinţă la Palatul Victoria propunerea primului ministru Victor Ponta de aprobare a unui act normativ pentru restituirea către pensionari a sumelor reţinute ilegal la CASS. Anterior, acelaşi brav prim ministru anunţase că va lua înapoi banii de la primăriile PDL ca să-i folosească judicios la salarii şi la pensii. Uite că se poate!

Ion Predoşanu

P.S. Eclatant salutul adresat de liderul social-democraţilor, Victor Ponta, victoriei candidatului stângii franceze la preşedinţia din Palatul Elysee, Francois Hollande. Însăşi presa internaţională recunoaşte că victoria stângii în Franţa, după vreo 17 ani, a unui preşedinte socialist anunţă mari schimbări în Europa (I. Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here