După multe discuţii şi tărăgănări, se mută biblioteca pentru copii

378

biblioteca (7)Secţia pentru copii a Bibliotecii Judeţene „Christian Tell” din Târgu-Jiu va fi mutată, până la sfârşitul acestei luni, într-un alt spaţiu.

Cărţile care fac parte din acest fond au început deja să fie împachetate, de mai bine de două săptămâni. O problemă, însă, o reprezintă fondul vechi de carte care nu va avea loc în noul spaţiu.

Această secţie are, potrivit Alexandrei Andrei, directorul Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”, cel mai mare număr de înscrişi, fiind, în acelaşi timp, cea mai rentabilă secţie. Cu toate acestea, de-a lungul timpului secţia respectivă s-a confruntat cu cele mai mari probleme, mai ales în ceea ce priveşte sediul. De mai bine de douăzeci de ani, Biblioteca pentru Copii şi-a desfăşurat activitatea în Casa Moangă, o clădire din patrimoniul cultural care, însă, de câţiva ani, a fost retrocedată. Pentru că Biblioteca, prin Consiliul Judeţean, plăteşte chirie pentru spaţiul respectiv, clădirea a beneficiat doar de reparaţii superficiale, acum fiind într-o stare destul de rea, cu tencuială căzută, infiltraţii de apă, încăperi neîncălzite etc.
Din aprilie, în casă nouă
Mutarea secţiei de copii într-un spaţiu care aparţine Centrului de Recrutare a fost tărăgănată mai mult timp, însă la sfârşitul lui martie se va realiza. „Noi ne bucurăm foarte tare că ne mutăm într-un spaţiu care este cu adevărat bun pentru aşa ceva. Clădirea în care ne mutăm este aşa cum nu a fost niciodată actualul sediu, spaţiul fiind bun pentru o astfel de activitate”, a spus Alexandra Andrei. Totuşi, există o problemă în ceea ce priveşte eliberarea, de tot, a vechii clădiri şi anume faptul că fondul vechi, care numără câteva mii de cărţi, nu are loc în clădirea în care se va muta secţia. Contractul pe care Consiliul Judeţean îl încheiase cu actualul proprietar, pentru Biblioteca Judeţeană, a expirat, iniţial, la sfârşitul anului trecut dar ulterior a fost prelungit până la sfârşitul lunii martie. Aşa se face că până pe 31 martie clădirea ar trebui eliberată cu totul. „Din păcate nu există spaţiu decât pentru fondul de carte pentru copii. Nu ştiu ce vom face cu fondul tradiţional, trebuie să găsim o soluţie să mutăm şi această carte până la sfârşitul lunii. Dacă nu vom reuşi, sperăm că finanţatorul nostru, Consiliul Judeţean, va putea prelungi contractul până când vom găsi un spaţiu corespunzător şi pentru acest fond”, a mai spus Andrei. Cărţile care constituie fondul vechi sau tradiţional sunt, în primul rând, din donaţia Christian Tell, cel care a dat numele primei biblioteci publice din Târgu-Jiu.
Spaţiu mic
Astfel, chiar dacă în luna aprilie secţia va fi deja mutată în noul sediu, problema fondului vechi rămâne la fel de stringentă. De altfel, spaţiul pentru cărţi este limitat şi foarte mic la mai toate secţiile bibliotecii, inclusiv la sediul principal. Directorul instituţiei spune că, pentru a putea primi în continuare donaţii, aşa cum s-a întâmplat de curând când au fost primite câteva mii de volume de la Jurnalul Naţional. „Noi ne-am gândit inclusiv la variante care ar pune în pericol inclusiv securitatea clădirii, cum ar fi amplasarea de rafturi şi pe casa scării sau pe holuri pentru că nu mai avem loc”, a spus Andrei.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here