După alerta europeană de gripă aviară / Controale la fermele de păsări din Gorj

282

Ca urmare a evoluţiei unor focare de gripă aviară în Germania, Olanda şi Marea Britanie, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus, în scop preventiv, intensificarea la nivel naţional a monitorizării stării de sănătate a efectivelor de păsări şi a controalelor privind aplicarea cerinţelor de biosecuritate în fermele de păsări. Astfel de monitorizări au început şi la Gorj, medicii veterinari amintindu-şi că tot în noiembrie, însă în urmă cu câţiva ani, gripa aviară a cuprins ţara noastră.

Conform notei transmise de ANSVSA către Direcţia Sanitar-Veterinară Gorj, în teritoriu există obligativitatea organizării de întâlniri şi instruiri pentru informarea şi conştientizarea fermierilor, a medicilor veterinari de liberă practică, a vânătorilor şi paznicilor fondurilor de vânătoare asupra semnelor clinice ale influenţei aviare şi despre necesitatea notificării, în regim de urgenţă a oricăror suspiciuni de boală. “Se va solicita sectorului avicol să intensifice măsurile de profilaxie nespecifică şi să întărească măsurile de biosecuritate în fermele de păsări, pentru a putea preîntâmpina orice evenimente de ordin epidemiologic nedorite; efectuarea de controale privind respectarea cerinţelor de biosecuritate în exploataţiile comerciale de păsări; intensificarea activităţilor de monitorizare a statusului de sănătate al păsărilor şi notificarea imediată a suspiciunilor de boală”, se arată în comunicatul transmis de ANSVSA.

Două ferme, deja verificate
Potrivit lui Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj, în urma adresei primite de la Bucureşti, în judeţul nostru au început controalele fermelor şi gospodăriilor cu efective de păsări. “Avem trei echipe de control care deja au verificat fermele de păsări din Târgu-Jiu şi Brăneşti pentru a controla normele de biosecuritate în aceste unităţi. De la începutul acestui an, am recoltat peste 50 de probe de la păsări din cele două ferme din judeţ însă nu au ieşit probe pozitive la analize şi nici acum nu au fost probleme la verificările dispuse odată cu apariţia în Europa a gripei aviare”, a declarat Ion Iliuţă.

Fără mortalităţi
Conducerea DSV Gorj va organiza astăzi o instruire cu toţi medicii veterinari din judeţ pentru a le prezenta protocolul în eventualitatea unei apariţii de cazuri de pseudopestă sau gripă aviară: “Deocamdată în judeţ nu s-au înregistrat mortalităţi nici măcar din cauza pseudopestei aviare. Medicii veterinari ştiu ce să facă în fiecare localitate; rugăm cetăţenii care au păsări în curte să ne transmită orice semn de îmbolnăvire sau, în cel mai rău caz, mortalitate. Momentan, suntem şi în plină campanie de vaccinare a efectivelor de păsări antipseudopestă, campanie pe care o facem în fiecare localitate. După ce vom încheia vaccinarea vom trece la recoltarea de probe. Anual, păsările sunt vaccinate împotriva pseudopestei, o dată în primăvară, şi, ulterior, spre finele toamnei”, a mai spus Iliuţă.

“Oamenii să nu se panicheze!”
Acesta a precizat că gripa aviară a apărut ultima dată în ţara noastră acum câţiva ani, tot în luna noiembrie, şi de atunci s-au făcut monitorizări anuale pentru depistarea oricărui eventual caz de boală. “Oamenii şi proprietarii de păsări nu trebuie să se panicheze.
În 2014 nu a existat la nivel de Gorj nici măcar o suspiciune a gripei ori pseudopestei aviare.
Facem un apel şi la cei care administrează ocoalele silvice, dacă găsesc vreo pasăre moartă în pădure, ori în apropierea bălţilor din zonele Rovinari şi Turceni acolo unde iarna există câteva specii de păsări care îşi fac cuiburi, să ne transmită orice semnal despre un eventual deces al unei păsări, din orice specie ar fi ea, sau să aducă la noi cadavrele de păsări descoperite întâmplător”, a menţionat şeful DSV Gorj.
Potrivit ANSVSA, la ora actuală, comerţul intracomunitar, cu păsări vii provenite din ţările membre ale Uniunii Europene în care evoluează sporadic gripa aviară, de înaltă sau joasă patogenitate, se poate derula, neexistând bariere nejustificate în calea comerţului.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here