DSVSA: Amenzi de peste 30.000 de lei, aplicate unor unități din patru localități din Gorj

1205

În cursul ultimei săptămâni, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj au efectuat controale și verificări tematice și fizice în unități supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor din localitățile: Baia de Fier, Bălești, Bâlteni, Bumbești-Jiu, Lelești, Logrești, Motru, Novaci, Plopșoru, Polovragi, Roșia de Amaradia, Rovinari, Runcu, Samarinești, Stoina, Târgu-Cărbunești, Târgu-Jiu, Țicleni, în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor.

Majoritatea controalelor efectuate au constat în verificarea modului de asigurare a conformităţii cu cerințele prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională în vigoare, în unități supuse supravegherii și controlului, în baza instrucţiunilor transmise de A.N.S.V.S.A. prin note de serviciu – 105 controale, având următoarele tematici principale: controale referitoare la intensificarea controalelor oficiale și la aplicarea măsurilor care trebuie dispuse pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, precum și pentru prevenirea pestei porcine africane în perioada sărbătorilor de iarnă 2020-2021; controale efectuate în scopul prevenirii și limitării răspândirii pandemiei de COVID-19. O parte din aceste controale a fost efectuată de echipe comune cu alte instituții de control (I.P.J. Gorj, I.J.J. Gorj, I.S.U. Gorj).Potrivit directorului executiv al DSVSA Gorj, Sorin Ștefănescu, în timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale în cuantum de 30.800 de lei, unor unități situate în Bumbești-Jiu, Motru, Târgu-Cărbunești și Târgu-Jiu, astfel: 1.200 de lei la un centru de prelucrare a laptelui, pentru manipularea necorespunzătoare a brânzeturilor destinate comercializării către consumatorul final; o amendă de 10.000 de lei la un depozit alimentar, pentru următoarele aspecte: nu există facilități de spălare și uscare igienică a mâinilor personalului, suprafețe interioare neigienizate, unele produse alimentare sunt depozitate nesectorizat și necorespunzător, nu există înregistrări și monitorizări ale procedurilor din cadrul planului HACCP; o sancțiune de 10.000 de lei la un magazin alimentar, pentru depozitarea nesectorizată a produselor alimentare congelate în camerele frigorifice (pește congelat lângă produse din carne congelate și legume congelate), în vitrina de expunere nu sunt afișate informații complete privind data producției, lotul și numele producătorului; două sancțiuni a câte 1.200 de lei la două magazine alimentare, pentru depozitarea nesectorizată a produselor alimentare de origine animală destinate comercializării (ouă consum și pește congelat expuse în imediata apropiere a preparatelor din carne); alte două sancțiuni a câte 1.200 de lei la două magazine alimentare, pentru etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare de origine animală (organe de porc cu elemente de identificare incomplete) și pentru depozitarea nesectorizată a produselor alimentare refrigerate, nu au fost prezentate fișele de aptitudini privind verificarea stării de sănătate a personalului lucrător; încă două amenzi a câte 1.200 de lei la două magazine alimentare, întrucât persoanele care manipulau alimentele la data controlului nu dețineau echipament de protecție adecvat și complet și nu au prezentat fișele de aptitudini vizate de un medic de Medicina Muncii, nu au fost prezentate dovezi care să ateste că au fost efectuate operațiuni de dezinfecție pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2; o altă sancțiune de 1.200 de lei la un supermarket, întrucât la vitrina de servire asistată a cărnii refrigerate nu au fost afișate informații corecte pentru consumator cu privire la limitarea termenului de valabilitate la carnea de porc ambalată în vacuum, lada de congelare în care era depozitat peștele congelat necesita decongelare și era neigienizată; o sancțiune tot de 1.200 de lei la un restaurant, întrucât angajații dețineau echipament de protecție incomplet (lipsa mănușilor și bonetei) și neigienizat, vesela debarasată era depozitată pe mesele de lucru, fiind necesare spălarea și igienizarea imediată, nu au fost prezentate fișele de aptitudini ale persoanelor care manipulează produse alimentare.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here